Environmentálna výchova a udržateľný rozvoj – program „Požičaná planéta“.

„Požičaná planéta“ je komplexný program environmentálnej výchovy, vzdelávania a osvety pre udržateľný rozvoj, ktorý je určený pre všetky základné a stredné školy v SR, výchovu v rodinách a všeobecnú osvetu obyvateľstva. Je autorským programom spoločnosti dive 2000 production, s.r.o. . Program nadväzuje na dvadsať ročné dokumentovanie najmä vodných biotopov a prináša reálny pohľad na negatívny a dramaticky rýchly vplyv našej civilizácie na ekosystémy.

Program vzniká v spolupráci s Fakultou prírodných vied UKF v Nitre a vybranými základnými školami. Výnimočnosť programu potvrdzuje skutočnosť, že v roku 2019 získal dve Národné podnikateľské ceny za životné prostredie a bol nominovaný na cenu Európskej komisie: European Business Awards for the Environment na roky 2020-2021. Záštitu nad programom prevzala Slovenská komisia Organizácie Spojených národov pre výchovu a vzdelávanie, vedu a kultúru UNESCO.

Hoci ľudstvo dosiahlo úžasný technický a informačný pokrok, priepastne za ním zaostáva mentálny vývoj ľudí. Stále nás ovláda chamtivosť a tak sme dopustili, že planétu ovládol konzum. Dôsledkom je drancovanie prírodných zdrojov, klimatická zmena, straty biodiverzity, devastovanie biotopov, či znečistenie. To všetko sa spája do závratného globálneho ekologického dlhu. Zašlo to až tak ďaleko, že prírodné ekosystémy už nie sú schopné obnovy. Ospravedlňujeme to pomýlenými kritériami kvality života, vzájomne sa klameme a presviedčame samých seba, že to nie je až také zlé. Ono je to však oveľa horšie!.

Príčin negatívneho vývoja je nesporne viac, ale rozhodujúcou je skutočnosť, že len veľmi málo ľudí rozumie tomu, čo udržateľný rozvoj vlastne znamená, aké sú jeho ciele a ešte menej ich vie, ako majú žiť svoj život, aby bol s udržateľným rozvojom v súlade. Je to aj preto, že jeho princípy sú vysvetľované nezrozumiteľne a bez väzby na reálny život. Pre ľudí sa zdajú byť globálne dôsledky negatívneho vplyvu našej civilizácie na prírodné ekosystémy neosobné, vzdialené a väčšinou si vôbec nepripúšťajú, že by sa na nich podieľali.

V snahe zvrátiť súčasný vývoj, formulovala OSN v dokumente „Agenda 2030 pre udržateľný rozvoj“ nové ciele udržateľného rozvoja a nalieha na členské štáty, aby sa základom ich uplatňovania stali výchova, vzdelávanie a osveta obyvateľstva.

Práve preto vzniká program „Požičaná planéta“, ktorý v duchu myšlienky:  “Našu planétu sme nezdedili od našich otcov, požičali sme si ju od našich detí“, nadväzuje na proces informatizácie škôl, využíva zrozumiteľné, moderné prostriedky ako film, literárny príbeh a environmentálne aktivity a pútavou formou nastoľuje a objasňuje kľúčové témy udržateľného rozvoja a ochrany životného prostredia (ochrana prírody, kvalita života, spätosť ľudí s prírodou, konzumný spôsob života, nadmerná spotreba a plytvanie, zneužívanie technického pokroku, odpad a znečisťovanie, klimatická zmena, straty biodiverzity, atď.)

Program "Požičaná planéta" je rozdelený do 5 cyklov: Odcudzenie, Konzum, Biodiverzita, Zmena klímy a Budúcnosť je v našich rukách. Každý cyklus tvoria štyri témy, ktoré sú nastolené prostredníctvom dokumentárnych filmov a literárnych príbehov.

Každá téma je ďalej rozvíjaná prostredníctvom environmentálnych aktivít, ktoré sú pre vzdelávanie v školách sústredené v „Odborných metodických príručkách pre pedagogickú prax Environmentálna výchova a udržateľný rozvoj“ (celkom 5 príručiek s viac ako 150 environmentálnymi aktivitami). Pre výchovu v rodinách sú environmentálne aktivity sústredené v enviro-zošitoch ku každej téme (celkom 20 enviro-zošitov s viac ako 150 environmentálnymi aktivitami).

Plánovanou súčasťou programu je dvadsať environmentálnych video relácií a 80 vzdelávacích seminárov najmä pre pedagógov, (vždy 2 semináre ku každej časti vo všetkých krajských mestách SR), ktorých cieľom je uľahčenie implementovania programu do škôl, a väčšia informovanosť obyvateľov SR o kľúčových témach a cieľoch udržateľného rozvoja a využívaní programu „Požičaná planéta“ pri ich napĺňaní.

Hlavné ciele programu Požičaná planéta:

- výchova a vzdelávanie  k udržateľnému rozvoju a ochrane životného prostredia v školách a v rodinách

- osveta, zvyšovanie informovanosti a získavanie všeobecnej podpory obyvateľov pre dosiahnutie cieľov udržateľného rozvoja v SR

- prispieť k rastu vzdelanosti, zmene postojov, občianskej angažovanosti a zodpovednému životnému štýlu.

Viac o programe na www.pozicanaplaneta.sk .

Podobné články