RED ALERT - Červia farma (Enviroprojekt " Sme na jednej lodi")

Je to silná dávka motiujúcich endorfínov, keď v školskom labáku a v domácky vyrobených chovnyých staniciach spravíte ruka v ruke so žiakmi experiment, v ktorom prestáva byť jasné, kto je učiteľ a kto sa učí. Takto by sa dal opísať laboratórny experiment pracovnej skupiny na ZŠ V. Paulínyho-Tótha zloženej zožiakov, učiteľov, rodičov, skautov a dobrovoľníkov s výskumom schopnosti lariev múčiara čierneho tenebrio molitor) vystačiť si zo substrátov zložených z odpadu, ktoré nepredstavujú konkurenciu človeku. Pridanou hodnotou výskumu bol jeho gastronomický rozmer.

Už počas prvého lockdownu v roku 2020 sa malá skupinka žiakov s učiteľom na 1. S v Senici podujala skúmať správanie múčneho červa v domácky vyrobenej chovnej stanici. Zo skúseností vznikol plán a z plánu spoločný cieľ - preveriť možnosti alternatívnych substrátov, aby červy nežrali našu vlastnú potravu. Senická kaviareň "Trojka" dodala do experimentu kávový sós a školská jedáleň zas zemiakové šupy. Obje sa nasušilo, a umiestnilo do improvizovaných prepraviek spolu s presne naváženým množstvom lariev. Pokus sme odštartovali prezentáciou v OD TESCO. Väčšina návštevníkov nášho prezentačného stánku tipovala kávu ako najvýživnejšiu. Bohužiaľ, v tomto ohľade došlo k sklamaniu. Po mesiaci pravidelného kŕmenia a váženia presne odmeraných množstiev rovnakej stravy (listová zelenina kvôli vlahe) sa kávový substrát ukázal byť veľmi náchylný k plesniam a zapríčinil vysokú mortalitu lariev. Sľubné čísla však vyšli sušeným zemiakovým šupám (červy dosiahli cca 75% hmotnosti lariev s klasickým ovseným substrátom). V experimente pokračujeme s skúšame larvy chovať na zmesi sušenej zeleniny. 

Druhou tvárou projektu bol experiment s komzumáciou a metabolizovaním plastov: konrétne polyetylénu a polystyrénu. Po konzultáciách s pracovníákmi chemickej a potravinárskej fakulty STU sme sa odhodlali k využitiu markovacieho farbiva Rodamín B, červy sme najprv nechali 2 dni vyhladovať, potom po oddelení od zvyškou stravy a trusu sme ich nechali skŕmiť vzorku zafarbeného  plastu a po dvoch dňoch, znova starostlivo oddelených od zvyškov stravy sme ich nechali opäť počas dvoch dní vyprázdniť v sklenenej nádobe. Výsledný trus sme podrobili skúmaniu na prítomnosť veľkých okom pozorovateľných plastov a následne aj skúmaniu na prítomnosť mikroplastov pod mikroskopom.

V pokuse sme hľadali potvrdenie 4 základných predpokladov: 1) Zmetabolizujú červy všetok plast? 2) Zmetabolizujú červy plast aspoň čiastočne? 3) Preukáže sa neefektívne spracovanie plastov červami v podobe vytvoreného plastového odpadu? 4) Potvbrdí sa, že červy plast vôbec nestrávia a iba nimi prejde?

Predpoklad 1 sa podarilo vyvrátiť - červy plast čiastočne zožrali, ale v truse sa našli evidentné známky vylúčených makro i mikroplastov.

Predpoklad 2 sa potvrdiť nepodarilo, nakoľko v našich podmienkach sme nedokázali odvážiť množstvo skonzumovaného plastu a porovnať ho s plastom vylúčeným a nepodarilo sa ani stopercentne potvrdiť, že červy stihli behom 2 dní vypudiť z útrob všetky mikroplasty, ktoré v sebe mali.

Predpoklad 3 sa podarilo potvrdiť.

Predpoklad 4 sa nepodarilo potvrdiť z rovnakých príčin ako predpoklad 2.

Ako neplánovaný výstup výskumužiaci spolu s pár dospelými domácimi kuchármi vyskúšali použiť múku zo zmrazených, prevarených a nasušených kukiel pri výrobe vianočného pečiva. Chuťovo môžeme konštatovať, že medovníky sú rovnako jedlé, ako medovníky bez podobných experimentálnych aditív. Voda z prevarených kukiel a trus z nádob sa použil prihnojení rastlín v domácich záhradkách.

Výstupy projektu žiaciplánujú ďalej spracúvať a prezentovať na pripravovaných olympiádach i pri nasledujúcich konzultáciách s pracovníkmi fakulty.

Podobné články