Periem bez chémie

Ako môžete pri každodennej starostlivosti o pleť či telo čo najmenej zaťažovať životné prostredie? Napríklad kúpou prírodných produktov, obsahujúcich látky, ktoré neohrozujú prírodu alebo kúpou produktov, ktoré nie sú zabalené alebo majú obal udržateľný a šetrný k prírode. Tvz. zero waste kozmetika je čoraz viac populárnejšia, pretože je jedným z dôležitých krokov k znižovaniu odpadu v našej domácnosti.

V súčasnosti je dostupné množstvo známych značiek kvalitnej, overenej a certifikovanej prírodnej kozmetiky či drogérie. Predovšetkým výrobcovia prírodnej kozmetiky obzvlášť dbajú na to, aby boli produkty balené do recyklovateľných obalov. Čoraz viac výrobkov existuje úplne bez obalu alebo sú zabalené naozaj minimalisticky.

No dá sa na to ísť aj celkom inak, a to prípravou kozmetických výrobkov v prostredí domova. Takto je možné vyrobiť si vlastné mydlo, čistiacu vodu, pleťový olej alebo prací prostriedok.

Práve v mesiaci máj sme vás vo výzve Periem bez chémie oslovili ste to s nami skúsili bez chémie. A to pri takej činnosti ako je pranie.  Na jednej strane sme chceli vedieť vaše skúsenosti s praním a na druhej strane ste mali možnosť si vyrobiť aj vlastný prací prostriedok.

Ako ste na tom s eko praním?

Tibor použil na jedno pranie zhruba 150ml gélu. V domácnosti perú 3 krát do týždňa a za mesiac  som použili  600ml gélu. Použitím domáceho pracieho gélu tak za rok môžu ušetriť  2 plastové obaly.  Viktória naopak ušetrila až 8 plastových obalov, keď siahla po domácky spravenom pracom prostriedku. Marek dokonca až 18 obalov. Spotreba je teda u každého naozaj rôzna.

Niektorí ste nám prezradili, že viete pracím prostriedkom celkom dobre šetriť.  „U nás práčka beží tak 3-4 krát do týždňa, no zapíname ju len vtedy, ak je doslova plná. Takže práčka u nás nikdy nejde zbytočne naprázdno. Taktiež si myslím, že prací prostriedok používame veľmi úsporne, a to myslím tak, že nikdy nedávame do prania plnú odmerku, no snažíme sa pracím prostriedkom šetriť“, napísala Miriam.

Viacerí ste tvrdili, že to bola vaša prvá skúsenosť s výrobou domáceho pracieho prostriedku a už samotná výroba pre vás bola poriadnou výzvou. Dostali sme aj tipy na pracie pásiky do práčky bez pridaných parfumov. Tým je starostlivosť o prírodu aj o bielizeň jednoduchšia.

Ďakujeme veľmi pekne všetkým, ktorí sa zapojili. Veríme, že si túto zmenu osvojíte a budete ju i naďalej využívať vo svojom živote. V májovej výzve získava (náhodným žrebovaním) zelený balíček „greenfluencera“ Gréta K. Srdečne blahoželáme! Budeme vás kontaktovať.

Čo nás čaká v júni?

V júni sa budeme venovať igelitkám a plastovým vreckám. Ešte stále sú v obehu a používame ich stále vo väčšom množstve a to hlavne pri nakupovaní zeleniny či ovocia alebo pečiva.

V júnovej výzve povieme spoločne NIE „igelitke“. Obchody dajú totiž ročne do obehu 100 miliárd tašiek. Väčšina z nich sa použije iba raz na približne 20 minút. Skutočne potrebujeme používať takéto neekologické jednorazové obaly? Existujú aj iné alternatívy.

Do výzvy sa môžete zapojiť kedykoľvek, avšak v prípade záujmu o mesačné žrebovanie, je dobré výzvu splniť do konca júna

Tešíme sa na vaše zistenia a skúsenosti s používaním alternatív k plastovým vreckám.

 

 

 

 

 

 

Podobné články