Enviroučebne

Na základe schváleného projektu Enviroučebne sa nám podarilo získať finančnú dotáciu z Environmentálneho fondu na rok 2023 vo výške 8000,- €. Realizácia projektu prebiehala v Materskej škole na Kaméliová a na elokovanom pracovisku Hnilecká.

Hlavným cieľom projektu bolo vybudovanie enviroučební a náučných tabúľ na obohatenie a skvalitnenie vzdelávacieho procesu, na získavanie reálnych skúseností detí predškolského veku v environmentálnej oblasti s dôrazom na uplatnenie vedomostí, ktoré získajú, v reálnom živote.

Projekt sme zrealizovali v obidvoch školských areáloch na Kaméliovej 10 a Hnileckej 2 v Bratislave.

Najprv bol pripravený podklad pod enviroučebne – vyčistením a vyrovnaním plochy, a vložením makadamu do podkladu. Tým sa vytvorila vhodná plocha s  s rozmermi 4 x 4 m. Pripravenú plochu sme odkonzultovali s dodávateľom enviroučební.

Potom nasledoval dovoz a montáž enviroučební. Do enviroučební boli dané po obvode lavičky a jeden stôl. Do každého areálu bola osadená náučná tabuľa Život v lese, ktorá je vyrobená z modrínového dreva.

Enviroučebňa slúži ako miesto na vyučovanie, oboznámenie a podporu udržateľného  životného štýlu a environmentálnej výchovy. Environmentálna výchova v predškolskom zariadení pomáha deťom rozvíjať rôzne zručnosti. V našich enviroučebniach prebiehajú aktivity ktoré podporujú environmentálne schopnosti detí, aktivity zamerané na ekosystém a ochranu životného prostredia. Sú vyrobené z prírodných materiálov (drevo) čo zabezpečuje príjemné a vhodné prostredie na výučbu, hru aj relax pre deti z oboch našich materských škôl. Aktivity v tomto novovybudovanom príjemnom prostredí, zvyšujú u deti povedomie o význame prírody a jej ochrany. Deti sa učia hravou a nenásilnou formou o dôležitosti ochrany zvierat aj rastlín, o ochrane vody a životného prostredia, o triedení odpadu ale aj ako byť zodpovedný spotrebiteľ, a mnoho iného, primerane veku. 

Enviroučebne slúžia pre deti materských škôl ako „vonkajšia trieda“ pre realizáciu priameho pozorovania prírody, experimentov, pokusov, besedy a rozhovory. Výchovno-vzdelávací proces na čerstvom vzduchu je prínosom pre všetky deti, nakoľko ponúka množstvo nových podnetov, ktoré sa v triedach nevyskytujú. Environmentálna výchova v takomto prostredí je omnoho efektívnejšia v porovnaní s výchovou v triede. Podporuje zdravie detí, edukácia sa presunula na čerstvý vzduch. V teplejších mesiacoch, tu deti nájdu tieň a relax medzi hrami. Tiež slúžia na príjemné občerstvenie a osvieženie, kde sa môžu deti počas pobytu vonku ochladiť a oddýchnuť si.

Aktivity:

V enviroučebniach sme zatiaľ realizovali vzdelávacie aktivity na tému voda, Zem, rastliny, včely. Prostredníctvom témy o vode sa deti zoznámili s potrebou vody, jej vlastnosťami znečistením a podobne. Na tému Zem sme zrealizovali tieto aktivity: pozorovanie rastlín, pozorovanie  koreňového systému, hľadanie dážďoviek, pozorovanie dážďoviek, pokus                    s dážďovkami. Na tému rastliny sme deťom ponúkli aktivity: vychádzku do prírody, pozorovanie rastlín v okolí materskej školy, pozorovanie rastlín v areáli materskej školy, pozorovanie lupou a tiež pokus s karafiátom.

Na tému včely, sme uskutočnili exkurziu do včelína v Smoleniciach. Deti sa dozvedeli nové informácie zážitkovou formou. Získali informácie o úle, o rôznych druhoch medu, rastlinách, ktoré opeľujú včielky.

V enviroučebni v komunitnom kruhu sme sa rozprávali o hmyze a jeho prínose pre prírodu.

Prínosy projektu:

Deti s pedagogickými zamestnancami získali nové podmienky na skvalitnenie edukačného procesu. Majú možnosť prepojiť osvojenie si vedomostí a získanie reálnych skúseností v environmentálnej oblasti. Častejšie majú možnosť pracovať v prírode s prírodnými materiálmi. Dlhší čas trávia na čerstvom vzduchu. Nadobúdajú nové skúsenosti a zručnosti pri práci s mikroskopom, lupou a ďalšími pomôckami. Upevňujú si vzťah k ochrane prírody.

Podporujeme aktívny prístup k tvorbe a ochrane životného prostredia prostredníctvom praktickej výučby.

Podobné články