Zaujímaj sa

Novembrová výzva Zaujímaj sa v rámci témy Od Tatier k Dunaju zaujala až 1 940 účastníkov, ktorí nám poslali príspevky so svojimi rozmanitými adaptačnými opatreniami k zmene klímy.

Zmena klímy je jednou z najzávažnejších environmentálnych výziev, ktorým Slovensko aktuálne čelí. Jej dôsledky pociťujeme dnes a ovplyvnia aj našu budúcnosť a budúcnosť našich detí. V novembri sme vás vyzvali, aby ste zistili aké adaptačné opatrenia sa realizovali vo vašom meste, v obci, na pracovisku, v škole. Zaujímalo nás akékoľvek konkrétne opatrenie na podporu adaptácie na zmenu klímy.

Ako veľmi sa zaujímate o svoje okolie?

Miesto, v ktorom bývate, pracujete alebo študujete vám vôbec nie je ľahostajné ani v problematike zmeny klímy. Dostali sme od vás veľa rôznych opatrení. Viacerí z vás máte priamo doma alebo v školskom areáli nádoby na zadržiavanie dažďovej vody. Veľmi sa vám to osvedčilo hlavne v letnom období, kedy je vody nedostatok. Zaujímavým prvkom sa stávajú aj zelené steny a často u vás na jar a v lete kvitnú biodiverzitné lúky, ktoré lákajú opeľovače.

Pochválili ste sa aj výsadbou stromov vo vašej obci, v meste či v školskom areáli. Nechýbali ani tradičné opatrenia – triedenie odpadu, recyklácia, vrátane predchádzania jeho vzniku. Téma nebola jednoduchá, preto sme radi, že ste sa v školách vynašli a vedeli ste svojim žiakom vysvetliť dané pojmy, priblížiť im problematiku a nájsť riešenia.

Novembrová výzva má aj svojho šťastlivca! Zelený balíček „greenfluencera“ získava náhodným žrebovaním Sára H. Taktiež by sme radi ocenili aj ďalších účastníkov, a to Lujzu I. a Katarínu D. Srdečne blahoželáme! Budeme vás kontaktovať.

Vaše bezprostredné reakcie:

V mojom okolí sú novovysadené stromy na podporu zelene na našej planéte. – Laura Č.

Tento rok na našej škole pribudla nová učebňa s názvom Dažďová zahrada. Dažďová záhrada môže byť využitá na zber a zhromažďovanie dažďovej vody na zalievanie rastlín. Taktiež môže slúžiť na prevenciu povodne a odtoku vody do podzemných zásob. Ďalšie možnosti zahŕňajú pestovanie rastlín, ktoré dobre reagujú na pravidelný príjem vody a tvorbu esteticky príjemného prostredia. –  Simona J.

Vedenie, rodičia, učitelia našej školy a deti nás všetkých sa spoločne zorganizovali a pretvorili túto jeseň nevyužitý, zarastený pozemok, pripomínajúci skládku na krásnu permakultúrnu záhradu s hmyzím hotelom, bylinkovou špirálou, malinovým záhonom, skalkou a priestorom na učenie, tvorenie či spoznávanie. Ešte vysejeme lúčnu trávu a budeme zveľaďovať. –  Monika F.

S deťmi sme sa rozprávali o rôznych adaptačných opatreniach na zmenu klímy. Hovorili sme o výsadbe stromov, ktorá sa v našej dedine uskutočnila, o zachytávaní dažďovej vody, čo tiež robíme v našej škole, o zatepľovaní budov svetlo odrážajúcou farbou to sa chystáme urobiť s našou telocvičňou. Nakreslili sme obrázok, ako by sme mohli zatrávniť strechu na budove našej školy.– Mária B.

Úloha na tento mesiac pre nás, piatakov, nebola jednoduchá. Najprv sme museli pochopiť, čo znamenajú jednotlivé adaptačné opatrenia na nepriaznivé dôsledky zmeny klímy. Potom sme zisťovali, ktoré z opatrení realizovala naša obec. Sú to: výsadba nelesnej drevinovej vegetácie, odvodnenie lesnej a poľnej cesty, infiltračná priekopa, ochranné zatrávnenie a sídelná zeleň. Pani riaditeľka nám povedala, že z opatrení by sa nám ešte zišlo vegetačné opevnenie prietokového profilu potoka, ktorý tečie blízko školy.– Antónia D.

Čo nás čaká v decembri?

V decembri sa budeme venovať energiám. Najviac energie v slovenských domácnostiach spotrebujeme na vykurovanie (73 %) a na ohrev vody (12 %). Na osvetlenie a spotrebiče pripadá 10 % a na varenie 4 %. K dispozícii máme však riešenia, ktoré nám umožňujú efektívnejšie využívať energiu potrebnú pre každodenný život.

Niekedy stačí začať malými krokmi. V decembrovej výzve Nenechaj ju v kúte stáť vás vyzývame používať obyčajnú porkievku pri varení. Vytvorením správnych návykov pri varení môžete výrazne ušetriť čas, energiu, financie aj planétu. Celú výzvu a návod ako nato nájdete na webstránke kampane.

Poďte s nami do toho! Do výzvy sa môžete zapojiť kedykoľvek, avšak v prípade záujmu o mesačné žrebovanie je dobré výzvu splniť do konca mesiaca december.

Už teraz sa tešíme na vaše zistenia.

tím klímaTYzuj sa

 

Podobné články