Projekt "Environmentálne centrum Kružlová"

Obec Kružlová realizovala projekt zameraný na vybudovanie Envirocentra a realizácie informačných aktivít v oblasti adaptácie na zmenu klímy. Realizáciou predkladaného projektu sa zabezpečili potreby spoločnosti – predovšetkým potreba zefektívniť nástroje koncepčného a informačného charakteru v oblasti ochrany prírody a krajiny tak, aby tieto nástroje viedli k viditeľným výsledkom. Viditeľné výsledky boli zabezpečené uplatňovaním inovatívnych prvkov v informačných aktivitách.

Obec Kružlová, predkložila projekt v súlade so Stratégiou environmentálnej politiky Slovenskej republiky do roku 2030 v cieli 13 Environmentálna výchova a vzdelávanie v každom veku. Vybudovaním environmentálneho centra v obci Kružlová prispelo k tvorbe hodnôt u občanov, ktoré vyvolajú dostatočné podnety k podpore zmeny správania občanov a nastavenia vnímania úžitku hodnôt v zmysle udržateľného rozvoja. Konkrétne je projekt i v súlade s cieľom 13.2, nakoľko sa obec Kružlová nachádza v tesnej blízkosti CHKO Východné Karpaty. Z tohto dôvodu vybudovanie priestorových kapacít zabezpečilo väčšiu vzdelanosť obyvateľov ale i návštevníkov obce prostredníctvom vybudovania environmentálneho centra, čím sa prispelo k ochrane a udržateľnému správaniu jedincov.

Obec zrealizovala rekonštrukciu podkrovia budovy obecného úradu obce Kružlová. Rekonštrukciou podkrovia obecného úradu vzniklo 8 miestností, ktoré po prevedení stavebných prác slúžia na účely Environmentálneho centra a realizácie informačných aktivít v oblasti adaptácie na zmenu klímy. Každá z miestností rieši určitú oblasť informačných aktivít zameraných na oblasť adaptácie na zmenu klímy.

Ide o témy:
1. Poznanie prírody. Ako sa správame v prírode;
2. Globálne otepľovanie, roztápanie ľadovcov, úhyn koralov;
3. Biodiverzita v prírode a negatívny vplyv človeka;
4. Pitná voda a jej znečisťovanie;
5. Vodozádržné opatrenia v obciach a mestách;
6. Zmena klímy a poľnohospodárstvo;
7. Obnoviteľné a neobnoviteľné zdroje energie;
8. Triedenie a recyklácia odpadu.

Súčasťou projektu je zároveň vybudovanie a tvorba dažďového jazera, ktoré slúžiť ako názorná ukážka opatrenia zameraného na zníženie rizika povodní a negatívnych dôsledkov zmeny klímy. Dažďové jazero slúži ako ukážka vodozádržného opatrenia a je vybudované pri základnej škole v obci. Cieľom výstavby dažďového jazera je realizácia názorných ukážok opatrení zameraných na zníženie rizika povodní a negatívnych dôsledkov zmeny klímy a podpora kritického myslenia detí.

Podobné články