Od Tatier k Dunaju

V novembrových námetoch na aktivity s názvom Od Tatier k Dunaju sme sa venovali tomu, ako zmena klímy ovplyvňuje nás na Slovensku.

Prišlo nám vyplnených takmer 50 formulárov od 30 učiteľov materských, základných a stredných škôl a do aktivít sa tak zapojilo 1 236 žiakov. Vyžrebovali sme p. Darinu P. z Novák, ktorá získava balíček metodických a propagačných materiálov. Srdečne gratulujeme.

Výzva mesiaca Zaujímaj sa  zaujala aj napriek náročnejšiemu zadaniu. Žiaci si všímali a spoznávali rôzne adapatačné opatrenia v okolí, prípadne navrhli vlastné opatrenia.

Z detí materských škôl sa stali malí lienkológovia a skúmali nielen naše lienky, ale objavili aj inváznu lienku východnú. Precvičili si počítanie a dozvedeli sa viac o vývojových štádiách lienok.

Žiaci 1. stupňa základných škôl spoznávali rôzne druhy živočíchov a zatrieďovali ich do typov krajín, kde žijú. Niektoré kolektívy si vyrobili zvieratká na zaujímavých podstavcoch a celá aktivita tak získala iný rozmer. Z praktických aktivít reznonovala výroba vtáčích búdok, kŕmidiel, domčekov pre hmyz či úkrytov pre ježkov.

Druhostupniari spoznávali ako zmena klímy vplýva na prostredie okolo nás. Zaujala ich aktivita s kockou, ktorú si najprv sami vyrobili. Pozorovali počasie a hľadali súvislosti v infografike Schematická mapa klimatickej zmeny. Na viacerých školách si zrealizovali fotografickú výstavu z prác žiakov s názvom Zmena klímy na dotyk.

Stredoškoláci odpovedali na rôznorodé otázky o tom ako oni vnímajú zmenu klímy, tie isté otázky položili aj dospelým a porovnávali odpovede.

Ďakujeme všetkým učiteľom za vyplnené online formuláre, krásne fotografie z tried a škôl a cennú spätnú väzbu.

V decembrovej téme Ráno ma osvieti sa budeme venovať téme energií a zmeny klímy.

Podobné články