Výherné exkurzie školského programu Enviróza

Školský program Enviróza je spustený už od roku 2013. Pre zapojené školy ponúka možnosť vyhrať zaujímavé zážitkové ceny – celodenné exkurzie plne hradené SAŽP.

Napriek tomu, že niektoré školy sa tento školský rok ešte ani poriadne nezačali učiť už si právom vychutnali svoju výhru. Exkurzií malo byť osem, nakoľko sme doháňali resty z neuskutočnených exkurzií počas lockdownu. Nakoniec sa nám ich podarilo zrealizovať šesť (dve školy sa nemohli zúčastniť pre aktuálne protipandemické opatrenia).

Šnúru exkurzií sme začali 6. septembra 2021 so žiakmi a pedagógmi SOŠ elektrotechnickej z Banskej Bystrice (výherná škola v súťaži Fotozáťaž, 1. kolo). Skupina tvorená samými „chalanmi“ a jedným dievčaťom si užila doobedný program v banskom skanzene v Cígli. Jazda banským vláčikom a zaujímavý výklad sprievodcu všetkých zaujal. Po chutnom obede sme sa presunuli na vyhliadkovú vežu Čajka v oblakoch nad Bojnicami, kde nás uchvátil veľkolepý výhľad, ako aj rôzne lanové mosty a sieť.

O dva dni neskôr, 8. septembra 2021 sme sa vrátili na to isté miesto so žiakmi a pedagógmi ZŠ Poniky (výherná škola školského programu Enviróza). Skanzen, jazda vláčikom a sfáranie do podzemných priestorov bane v Cígli opäť bodovali. Všetci boli nadšení. Poobede sme spolu objavovali dávny svet v Múzeu praveku v Bojniciach. Pani sprievodkyňa nám spravila pútavý odborný výklad a vďaka praktickým ukážkam sme si všetci oveľa lepšie zapamätali rôzne fakty z tohto zaujímavého obdobia našej minulosti.

Žiaci a pedagógovia ZŠ Turzovka (výherná škola súťaže Enviróza na cestách) zavŕšili náš prvý týždeň exkurzií vo štvrtok, 9. septembra 2021 výletom do banského skanzenu v Cígli a výstupom na vyhliadkovú vežu Čajka v oblakoch v Bojniciach. Usmiate šťastné tváre detí, ako aj krásny ďakovný príspevok na sociálnych sieťach školy hovorili za všetko.

V utorok, 14. septembra 2021 sme so žiakmi a pedagógmi Gymnázia A. Bernoláka v Senci (výherná škola v súťaž Fotozáťaž, 2. kolo) zavítali na južné Slovensko. Doobeda sme objavovali kultúrnu pamiatku „Pevnosť“ dýchajúcu históriou. Tento jedinečný fortifikačný objekt je súčasťou najrozsiahlejšieho pevnostného systému v strednej Európe, ktorý sa rozprestiera na území Slovenskej republiky a Maďarska. Poobede sme si užili slnečné lúče v areáli strediska environmentálnej výchovy Dropie pri Zemianskej Olči. Pocitový chodník, vtáčia rozhľadňa, náučný chodník či questová hra boli natoľko pútavé, že ani nevieme ako nám to ubehlo a už sme nasadli do autobusu a vydali sa na cestu domov.

Aj západné Slovensko má čo ponúknuť. Žiaci a pedagógovia zo ZŠ Borský Mikuláš (výherná škola súťaže Enviróza na cestách) navštívili 16. septembra 2021, vedecké centrum Aurélium v Bratislave. Žiaci na vlastné oči videli, ako si aj mohli vyskúšať rôzne fyzikálne procesy a pokusy a odchádzali s novým pohľadom na tajomný svet fyziky, ktorá vôbec nemusí byť nudná. Poobede sme si vyvetrali hlavu na náučnom banskom chodníku v Pezinku, kde sme dokonca mali možnosť vstúpiť aj do starej banskej štôlne.

Na poslednú exkurziu sme sa presunuli na opačnú stranu republiky. Po sérii krásnych teplých slnečných dní nás 17. septembra 2021 prekvapil vytrvalý dážď a tak sme boli nútení zmeniť doobedný program. Namiesto náučného chodníka v Poráčskej doline sme so žiakmi a pedagógmi zo ZŠ v Kurime (výherná škola v súťaž Fotozáťaž, 2. kolo) zažili prehliadku jaskyne Zlá diera, kde nám nepriaznivé počasie nevadilo. Pán sprievodca bol veľmi vtipný a jeho zaujímavý výklad, ako aj lezenie po skalách, či možnosť vidieť lebku jaskynného medveďa zblízka všetkých zaujali. Cestou k autobusu si však neutíchajúci dážď našiel cestu ako preniknúť pod dáždniky, či vetrovky a tak sme museli poobednú návštevu Spišského hradu zrušiť. Napriek tomu žiaci doteraz spomínajú na krásne zážitky.

Veríme, že si všetci zúčastnení užili exkurzie tak ako my aj napriek tomu, že to boli dni náročné na organizáciu, komunikáciu a presuny. Tešíme sa na ďalšie školy, ktoré sa zapoja do nášho školského programu a na nové zaujímavé miesta, ktoré vďaka takýmto exkurziám spoznáme.

Podobné články