Rozšírená realita v nálezisku neandertálca ako nástroj udržateľnej formy náučného turizmu – II. etapa

Pokračovanie projektu  z roku 2022, kedy boli do lokality úspešne aplikované 3D modely zvierat a rastlín.

Realizácia projektu "Rozšírená realita v nálezisku neandertálca ako nástroj udržateľnej formy náučného turizmu - II. etapa" predstavuje inovatívny prístup k prezentácii archeologických nálezísk. S využitím technológií ako fotogrametria, laserový sken a polygónová optimalizácia, projekt úspešne vytvára fotorealistické 3D modely náleziska, ktoré umožňujú detailnú vizualizáciu historického a chráneného prostredia.

Tieto modely sú esenciálne nielen pre vytvorenie pútavého virtuálneho prostredia pomocou AR/VR technológií, ale aj pre detailné a náučné zobrazenie vo webovom prehliadači.

Integrácia týchto modelov umožňuje návštevníkom virtuálne navštíviť nálezisko, poskytujúc im predstavu o mieste ešte pred ich skutočnou fyzickou návštevou. Tento spôsob zobrazenia nielenže verne reprezentuje nálezisko, ale zároveň podnecuje k jeho fyzickej návšteve. Navyše, možnosť prehliadania modelu cez virtuálnu realitu ponúka ešte autentickejší zážitok.

Integrácia interaktívnych prvkov prostredníctvom rozšírenej reality (AR), ako sú 3D modely dobových rastlín a zvierat, zase poskytuje nový rozmer prežívania histórie, ktorý je pútavý a edukatívny zároveň. Tento projekt tak nielenže podporuje udržateľný turizmus, ale aj výrazne prispieva k ochrane a prezentácii kultúrneho dedičstva. Jeho inovatívny prístup a vysoká úroveň technologickej implementácie ukazujú na jeho potenciál stať sa vzorom pre podobné projekty v oblasti náučného turizmu.

Podobné články