Naber odvahu

Ako môžete pri každodennej starostlivosti o pleť či telo, čo najmenej zaťažovať životné prostredie? Napríklad kúpou prírodných produktov obsahujúcich látky, ktoré neohrozujú prírodu, alebo kúpou produktov, ktoré nie sú zabalené alebo majú obal udržateľný a šetrný k prírode. Zero waste kozmetika je čoraz viac populárnejšia, pretože je jedným z dôležitých krokov k znižovaniu odpadu v našej domácnosti.

V súčasnosti je dostupné množstvo známych značiek kvalitnej, overenej a certifikovanej prírodnej kozmetiky či drogérie. Predovšetkým výrobcovia prírodnej kozmetiky obzvlášť dbajú na to, aby boli produkty balené do recyklovateľných obalov. Čoraz viac výrobkov existuje úplne bez obalu alebo sú zabalené naozaj minimalisticky. No dá sa na to ísť aj celkom inak, a to prípravou kozmetických výrobkov v prostredí domova. Takto je možné vyrobiť si vlastné mydlo, čistiacu vodu, pleťový olej alebo prací prostriedok.

Práve v mesiaci máj sme vás oslovili vo výzve Naber odvahu, aby ste si vybrali výrobok, ku ktorému by ste si radi našli prírodnú alternatívu. Vyzvali sme vás k návratu k prírode.

Podarilo sa vám to?

Do májovej sa zapojilo 330 účastníkov. Veľa z vás používa ručne vyrobené mydlá či tuhé šampóny. Potešila nás aj výroba mydiel práve počas tejto výzvy. Väčšina hľadala alternatívy na čistiace prostriedky, mydlá  a krémy na bežné používanie.

Výzva zaujala aj školy. Deťom z MŠ Henckovce šikovné učiteľky ukázali ekologický a cenovo dostupný spôsob variantu čistiaceho prípravku. Na umytie stolov použili ocot, vodu a lufu. V MŠ Bystré si spravili „mastičkovú výzvu“. Deťom počas týždňa natierali uštipnutia od komárov skorocelovou mastičkou a zároveň sledovali zmeny. Oboznámili sa aj s inými domácimi výrobkami, ako napr. domáce mydlo, neparfumované bambucké maslo, šľahaný krém pre ockov dokonca aj bambucké maslo na labky pre psíkov. Žiaci zo Spišského Štiavnika si vyrobili dezinfekčné utierky a na ich výrobu použili vodu, biely ocot, esenciálne oleje a kúsky látky. Utierky použili na ruky aj čistenie lavíc.

Skvelé sú všetky praktické tipy, ktoré ste nám poslali. Dúfame, že si takéto alternatívy osvojíte a budete ich používať aj  naďalej.

Ďakujeme veľmi pekne všetkým, ktorí sa zapojili. V aprílovej výzve získava (náhodným žrebovaním) zelený balíček „greenfluencera“ Viktória Č. a Ivana H. Taktiež sme cenili aj žiacky tím zo ZŠ s MŠ Žemberovce. Srdečne blahoželáme! Budeme vás kontaktovať.

Vaše bezprostredné reakcie

Zanesený riad sa dá čistiť nielen čistiacim prípravkom, popolom, ale aj pieskom.  – Ivana Š.

Pri plnení tejto výzvy sme sa zamýšľali nad výberom drogériového produktu, ktorý deti používajú najčastejšie. Došli sme k záveru, že si spoločne vyrobíme mydlá. Objednali sme si sadu na výrobu mydiel a pustili sa do výroby. Deťom sa to nesmierne páčilo, chceli si to zopakovať, a pritom sa snažili pochopiť význam (dôvod) výroby domáceho mydla. – Aneta B. 

Dohodli sme sa so žiakmi, že v domácnosti budeme na čistenie kuchynských povrchov používať viac ocot. Deti to už poznali, viaceré domácnosti takto fungujú. Mnohí sa sťažovali na nepríjemný zápach – ten ale časom vyprchal. – Katarína N.

Deťom sme ukázali environmentálne vhodné alternatívy kozmetických výrobkov. Vyrobili sme si vlastné prírodné mydlo i krém na ruky. Voňavé mydielka s prírodnou esenciou tak poputovali do každej domácnosti našich detí.. – Valéria K.

So žiakmi sme po úvodnom rozhovore o ekologických variantoch drogérií navštívili obchod s ekologickými produktami, kde sme si zakúpili prírodné mydlo a domácu mastičku. Deti si počas výzvy umývali ruky s týmto mydlom. Rozprávali sme sa o tom, aký pozitívny vplyv má na našu pokožku používanie prírodného mydla.  – Gabriela Š.  

Mydlá a čistiaci prostriedok sme používali počas mesiaca v triede a v kabinete. Majú príjemnú vôňu a niektorí žiaci si ich už zakúpili aj domov. – Zoltán F. 

Čo nám prinesie posledný mesiac v školskom roku? 

Budeme sa venovať igelitkám, plastovým vreckám a nájdeme spoločne alternatívne riešenia.

Vo výzve Nakupuj do záclony, si vyrobíte praktické vrecko na ovocie, zeleninu alebo bylinky zo záclony.  Ak už takú alternatívu používate, budeme radi, ak sa s nami podelíte o vaše ekovrecúška. Viac informácií ako na to získate na webe Zatoč s odpadom.

Do výzvy sa môžete zapojiť kedykoľvek, avšak v prípade záujmu o mesačné žrebovanie, je dobré výzvu splniť do konca júna.

Už teraz sa tešíme na vaše záclonové vrecúška.   

Podobné články