"Na záhrade ako doma"

Cieľom projektu "Na záhrade ako doma" bolo využiť existujúce priestory školy na prepojenie upevňovania a kvalitňovania teoretických vedomostí žiakov získaných v priebehu štúdia s praxou, najmä u žiakov dvojročných učených učebných odborov praktická žena, praktické práce a stavebná výroba. 

Projektom sme sa snažili poskytnúť mladým ľuďom praktickú skúsenosť v oblasti nadobúdania potrebných zručností pre svoje budúce povolanie a ľahšie uplatnenie sa na trhu práce, vedenie mladých ľudí k ochrane životného prostredia, jeho zveľaďovaniu, ktorého sú aj oni súčasťou a taktiež obohatenie výchovno-vzdelávacieho procesu na Strednej odbornej škole dopravy a služieb v Strážskom oddychovými aktivitami a zážitkovým učením. Účelom poskytnutia finančných prostriedkov bola podpora výchovno-vzdelávacieho procesu. Aktivity tohto projektu boli zamerané na žiakov učebných, ale aj študijných odborov, zapojili sa aj pedagógovia SOŠDaS Strážske, nepedagogickí zamestnanci, žiaci základných škôl, rodičia žiakov, regionálni podnikatelia a miestna verejnosť. Počas realizácie projetku žiaci vytvorili  rôzne vzdelávacie materiály, napríklad tabličky s názvami byliniek a priesad, ktoré budú pestovať na odbornom výcviku, v spolupráci s údržbárom školy sa podieľali na zhotovení lavičky, ktorá bude umiestená v átriu školy spolu s jazierkom, dopestované bylinky (napr. mäta, medovka), žiaci využili v predviačnom období na tvorbu rôznych využiteľných vianočných darčekov, tieto aktivity sme využili aj na Dni otvorených dverí. Čomu sa žiaci, ale aj pedagógovia veľmi potešili, bolo zakúpené kompostoviska, na ktorom môžu spracovávať odpad z procesu varenia na odbornom výcviku. Popri týchto aktivách žiaci sa zúčastnili zaujímavého worskhopu, na ktorom náš bývalý absolvent im odprednášal svoje praktické skúseností z podnikania v poľnohospodárskej výrobe so zameraním na ekologické pestovanie. Žiaci sa dozvedeli aj o ochrane životného prostredia, túto prednášku spojili s dobrovoľným čistením blízkeho lesa. Niektoré aktivity a výsledky projektu sme prezentovali aj rodičom na rodičovskom združení a žiakom základných škôl,ktorí si prišli pozrieť našu školu. Prezentácia projektu prebehla v miestnej tlači v novinách Naše mesto.

Sme radi, že sme u žiakov prostredníctvom projektu mohli podnecovať žiacku zvedavosť o problematiku životného prostredia a jeho ochrany. Na konci realizácie projetku sme skoštatovali, že žiaci prejavili zvýšený záujem o problematiku tvorby a ochrany životného prostredia, ale aj ich pracovného prostredia, materiálno-technickým vybavením došlo k zlepšeniu pracovného prostredia žiakov a zamestnancov školy, ale aj k zviditeľteneniu školy navonok.

Podobné články