Móda na školách

Nový kalendárny rok sme v rámci kampane Učiteľ v akcii začali zaujímavou témou – Móda sa už nenosí, venovanej fast aj slow fashion. Spätnú väzbu na zaslané námety sme získali od 32 učiteľov, ktorí nám vyplnili 47 online formulárov. Spomedzi nich sme vyžrebovali p. Slávku K. zo Základnej školy v Bystrom, ktorá získava balíček metodických a propagačných materiálov. Gratulujeme.Teší nás, že mnohí učitelia realizovali aktivity aj počas dištančného vzdelávania.

Z  fotografií priložených k formulárom nás doslova zaplavili obrázky stonožiek z ponožiek. Vidieť, že téma módy a obliekania vo vás a vašich žiakoch prebudila kreatívne cítenie. Staré oblečenie a textil ste upcyklovali na rôzne spôsoby. Vyrobili ste si masky na karneval, hračky, bábky,  gumičky do vlasov a čelenky, voskové obaly, obaly na učebnice, kulisy do divadielka, valentínske srdiečka, tašky na nákup. Utkali ste si drobné koberčeky, či podložky pod hrnčeky. Vyzdobili tričká kresbami, či batikou.

Mnoho detí, podľa vašich slov, zaujal aj netradičný spôsob balenia darčekov do hodvábnych šatiek z Japonska tzv. furoshiki. Skúšali ste s nimi vyrobiť rôzne krabice obalené látkou napr. krabicu vďačnosti, krabičku na envirovýchovné pomôcky, či na darčeky.

Starší žiaci vyskúšali vyplniť tajničku, či pracovný list o správaní spolužiakov v oblasti odievania, na základe ktorého spracovali odpovede do grafu.

So žiakmi ste skúmali aj zloženie, či pôvod oblečenia, dokonca ste oblečenie podrobili aj prieskumu pod mikroskopom.

Na školách sa vo veľkom aj swapovalo (vymieňalo) oblečenie (prípadne ste nepotrebné oblečenie odniesli na charitu), organizovali módne prehliadky, či tvorili nástenky a výstavy výrobkov .

Viacerí učitelia si aktivity prispôsobili svojim potrebám. Zaujal nás hlavne pokus s čistením rôznych škvŕn  na ZŠ Kulíškovej v Bratislave, hra na obchod s odevmi, či výroba hmatového pexesa z látok pre nevidiacich na ZŠ Malinovského v Partizánskom.

Na mesiac február  je pre vás pripravená  aktuálna téma Príliš vzácny odpad, kde sa dozviete viac o pokladoch ukrytých v našich zásuvkách a skriniach.

Tešíme sa na vaše príspevky za mesiac február, zaujímavé fotografie z aktivít a spätnú väzbu.

 

 

Podobné články