Krížom krážom

Na základnej škole s materskou školou Štefana Ďurovčíka Palín 104 sme realizovali rozvojový projekt Enviroprojekt 2022 „Krížom-krážom“, ktorý bol financovaný Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR a spolufinancovaný Obcou Palín. Rozvojový projekt bol zameraný na zvýšenie záujmu žiakov školy o kraj v ktorom vyrastajú, spoznávanie prírodných a kultúrnych pamiatok Východného Slovenska. Tiež na uvedomenie si ich významu pre súčasnosť a dôležitosť ich ochrany pre budúce generácie.

Začiatkom školského roka sme zrealizovali štyri exkurzie na spoznávanie krás prírodných a kultúrnych pamiatok. Naši žiaci preskúmali najstaršie slovenské opálové bane pri Červenici kde sa oboznámili s náročnou prácou baníkov pri ťažbe vzácneho opálu. Dozvedeli sa, že najväčší opál menom Harlekýn našli v roku 1775 na dne potoka v osade Červenica a dnes je uložený v prírodovednom múzeu vo Viedni. V úpätí Slánskych vrchov sme objavili nedotknutú prírodu Tufového kaňonu. Na jeho začiatku sme objavili zvyšky lomu, kde sa kedysi ťažil tuf. Prechádzali sme kaňonom a obdivovali krásy nedotknutej prírody. Po návšteve opálovej bane deviataci skúmali nerasty svojho okolia. Priniesli si rôzne horniny a minerály, ktoré našli počas exkurzie, pri svojich obydliach či na ceste do školy. Na hodine biológie ich spoločne určovali pomocou školských atlasov a použili pri tvorbe zbierky nerastov. Diskutovali o ťažbe nerastných surovín. Popísali jej pozitívne, a negatívne vplyvy pre prírodné prostredie. Zo svojich zistení zhotovili poster.

Druhá exkurzia nás zaviedla do CHKO Latorica. Neodradilo nás ani chladné a zapršané počasie. V obci Beša nás náučný chodník viedol suchým polderom k močiarnym i xenotermným biotopom a  pieskovým dunám.  Na chodníku k vahadlovej studni sme sa zastavili pri pasúcom sa stáde dobytka. V dedine Oborín  na mŕtvom ramene rieky Laborca sme spoznávali mokraďové biotopy a vzácne zvyšky pôvodných lužných lesov. Po exkurzii v CHKO Latorica žiaci siedmeho ročníka diskutovali o znečisťovaní vody ľudskou činnosťou. Na hodine chémie si vyrobili prací gél, ktorý je lacnejší a zároveň šetrnejší k životnému prostrediu. Porovnali vplyv prania v minulosti a v súčasnosti na životné prostredie. Žiaci ôsmeho ročníka poznajú proces čistenia odpadových vôd v čistiarňach odpadových vôd. Zisťovali, či aj sama príroda dokáže upravovať znečistenú povrchovú vodu. Svoje zistenia prezentovali pred spolužiakmi.

Žiaci 1. stupňa sa zúčastnili exkurzie do NPR Senianske rybníky, prostredníctvom ktorej spoznávali prírodné a kultúrne dedičstvo obce Senné. Privítali ich na obecnom úrade, kde sa dozvedeli o histórii a súčasnosti obce. Prechádzali náučným chodníkom „Vtáčí raj“ ponad zaplavené územie až k náučnej tabuli, na ktorej sa učili spoznávať jednotlivé druhy vtákov žijúcich na danom území nie len podľa výzoru, ale aj podľa spevu. Zo svojich novonadobudnutých poznatkov pripravili pre svojich starších spolužiakov divadielko o živote zvierat na Senianskych rybníkoch.

Sériu jesenných exkurzií sme ukončili v krásnom prostredí Vihorlatských vrchov.  Žiaci vystúpili na vrch Dlhá, kde sa náročnou lesnou cestou dostali až k farárovej chyžke, ktorá je venovaná pamiatke farára Jána Bocskorosa. Na vrchole sme sa kochali výhľadmi nielen na Šíravu, ale aj lesy Východoslovenskej nížiny. Žiaci pozorovali a spoznávali jednotlivé dreviny i živočíchy listnatého lesa. V nadväznosti na exkurziu do Vihorlatských vrchov žiaci piateho a šiesteho ročníka pomocou prírodovedných atlasov spoznávali a určovali druhy stromov v areáli školy. Zo vzoriek konárikov  a listov si zhotovili herbár. Zrealizovali sme Anketu o Najkrajší strom roka. Z fotografií stromov, ktoré zhotovili žiaci sme vytvorili anketu na stránke školy. Online hlasovaním vyhrala lipa a žiaci deviateho ročníka jej slávnostne pridelili vlastnoručne zhotovenú tabuľu Najkrajší strom v našom okolí.

Poslednou akciou rozvojového projektu Enviroprojekt 2022 bola celoškolská akcia pod názvom „Konferencia dedičstva minulosti“. Žiaci I. stupňa svoje nadobudnuté vedomosti predviedli  divadielkom o Senianskych rybníkoch. Žiaci druhého stupňa prezentovali svoje exkurzie na pripravených posteroch a sprievodné aktivity týkajúce sa konkrétnych lokalít, ktoré navštívili. Piataci a šiestaci nás pozvali na výlet do Vihorlatských vrchov, siedmaci a ôsmaci na čarovné miesta v CHKO Latorica, a deviataci nám ukázali, že aj na východe Slovenska máme bohaté nerastné dedičstvo. Z prezentácií sme zhotovili videá.

Vďaka exkurziám si žiaci vytvorili kladný vzťah k pobytu v prírode, spoznali zaujímavé miesta nášho kraja a účasťou na sprievodných aktivitách si uvedomili potrebu chrániť našu prírodu pre ďalšie generácie. Veríme, že tieto exkurzie boli len začiatkom pri spoznávaní prírody východného Slovenska.

Podobné články