Svetový deň vody v Palíne

Počas Svetového dňa vody 22. marca 2024 sa žiaci Základnej školy s materskou školou Štefana Ďurovčíka, Palín 104 pozreli na životodarnú tekutinu VODU z rôznych uhlov.

Na prvom stupni spoznávali zdroje vody, kolobeh vody v prírode, význam vody pre človeka a prírodu. Rozprávali sa o zdrojoch jej znečistenia. Pre žiakov boli veľmi zaujímavé  pokusy, ktoré v závere dňa predstavili iným triedam .

Na druhom stupni žiaci diskutovali o vode ako o  najvzácnejšej tekutine. Napísali báseň o kvapke. Vyrobili si Morenu, spoznali zvyky a tradície jari viažuce sa na vodu. Venovali sa aj vode v našom regióne. Spoznávali Senianske rybníky, o ktorých zhotovili poster. Diskutovali o tom, či je každá voda  pitná. Oboznámili sa so správnym pitným režimom. Pomocou etikety na fľaši spoznávali zloženie vôd a s kufríkom EKOLAB urobili chemický rozbor vody. Veľkým prínosom je tvorba hry na tému Vodný ekosystém, ktorú žiaci využívajú na hodinách biológie. A aby toho nebolo málo, pripravili komiks na tému Prečo je vodovodná epická? Zhotovili poster na tému „Šetrenie vodou“. Všetky zhotovené plagáty sú vystavené v budove školy. Počas celého dňa sa triedy venovali aj výučbe prostredníctvom portálov Kozmix a Fenomény sveta. Žiaci si svojm bádaním a skúmaním uvedomili, že voda nám život nielen uľahčuje, ale aj umožňuje. Sme vďační, že žijeme v podmienkach, kde máme rýchly a bezpečný prístup k vode. Preto si vodu vážme, neplytvajme ňou, ale si ju chráňme!

Podobné články