Svetový deň mokradí: Nastal čas na obnovu

Tohtoročná téma zdôrazňuje naliehavú potrebu zaradiť obnovu mokradí medzi priority a vyzýva všetkých, aby podnikli kroky pre záchranu a obnovu degradovaných mokradí. Mokrade patria k najohrozenejším ekosystémom na Zemi, miznú trikrát rýchlejšie ako lesy. Od roku 1970 zmizlo najmenej 35 % mokradí a tento trend naďalej pokračuje.

 

Za posledných 50 rokov zmizlo vo svete 35 % mokradí

Svetový deň mokradí si pripomíname každoročne 2. februára od roku 1971, kedy sa v iránskom meste Ramsar podpísal Dohovor o mokradiach, tzv Ramsarský dohovor. Tento deň využívajú od roku 1997 vládne inštitúcie, mimovládne organizácie a občianske združenia na zvýšenie povedomia verejnosti o hodnotách mokradí a ich prínose pre našu spoločnosť a na pripomenutie si tohto dohovoru. Hlavným organizátorom je Sekretariát Dohovoru o mokradiach.

Cieľom Svetového dňa mokradí je zvýšiť povedomie verejnosti o tom, ako veľmi sú mokrade pre ľudstvo a pre planétu dôležité a podporiť opatrenia, ktoré povedú k ich zachovaniu, rozumnému využívaniu a obnove.

Ako každoročne aj tento rok sa ŠOP aktívne zapája a pripravila envirovýchovné programy pre rôzne cieľové skupiny, napríklad.

Správa Slovenských jaskýň plánuje tematickú exkurzia v jaskyni ramsarskej lokalite Domica, zameranú na predstavenie jaskyne ako ekosystému a podzemnej mokrade so zreteľom na význam vody v jaskyni. Jaskyniari poputujú na prednášku do základnej školy, kde sa zamerajú na význam vody v podzemnom svete - krase a predstavia jaskyne Slovenska zaradené medzi ramsarské lokality. Regionálne centrum ochrany prírody v Prešove každoročne podporuje kampaň rôznymi aktivitami, tentokrát pripravili besedy pre základné školy na tému: Prečo chrániť mokrade? v rámci ktorej si bližšie so žiakmi predstavia mokrade, ich význam, stav ohrozenia a ich obyvateľov.

Chránená krajinná oblasť Poľana realizuje zážitkové programy o vtáctve z mokradí vo Vígľaši a v Detve s deťmi z Materskej škôlky.

Na stránke ŠOP SR nájdete prezentácie, infografiky k využitiu pre svoju kampaň.

Podobné články