Dokumentárne filmy o módnom priemysle a jeho dopade

Rozmýšľate čo na seba? Radi nakupujete? Podliehate módnym trendom? Zľavy a lacné oblečenie je to čo vyhľadávate? Vedeli ste však, že módny priemysel je považovaný za druhý najznečisťujúcejší priemysel vôbec.

Okrem čiernych skládok odpadu a znečistenia celých riek v blízkosti výrobných závodov sú to často aj agresívne chemické látky, ktoré na sebe nosíme. Za pekným oblečením, ktoré nosíme sa taktiež často skrýva nespravodlivé zaobchádzanie s pracovníkmi a detská práva.

Práve dokumenty sú skvelou možnosťou ako sa naučiť niečo nové, získať informácie z oblasti fast fashion, dozvedieť sa čo sa skutočne deje v rozvojových krajinách a vidieť dopady módneho priemyslu.

The True Cost

Aká je pravá hodnota fast fashion? Touto otázkou sa zaoberá dokumentárny film The True Cost z roku 2015. Film ukazuje realitu v módnom priemysle, núti nás zamyslieť sa nad negatívnym environmentálnym dopadom, nad pôvodom oblečenia a podmienok jeho výroby. K problematike sa vyjadrujú aj odborníci, ktorí hovoria o tom, kde spočíva hlavný problém rýchlej módy a čo ju robí neudržateľnou. The True Cost vám jednoznačne otvorí oči.

The Machinists

Film zachytáva príbehy troch krajčírok v Bangladéši, ktoré hovoria o svojom živote ako šičky oblečenia pre rýchlu módu v továrni v meste Dhaka. Skúma ich pracovné podmienky, etické podmienky aj ľudské práve. Po zhliadnutí tohto dokumentu zaručene zmeníte svoj pohľad na rýchlu módu. 

Minimalism

Tento dokumentárny film je z produkcie Netflix. Rozoberá množstvo sfér života a jednou z nich je aj konzumerizmus, a naša nezadržateľná potreba mať stále viac. Viac oblečenia, viac nábytku, viac všetkého.

Unravel

Viete, čo sa skutočne stane, keď svoje oblečenie vyhodíte alebo venujete na charitu? Skončia v krajinách tretieho sveta, napríklad v Indii. Tento dokument sa pozerá na to, ako funguje recyklačná spoločnosť v Indii a aké obrovské množstvo odpadového oblečenia každý deň vyprodukujeme.

River Blue

Tento dokument nás vezme na výlet po svete, aby nám ukázal tie najkrajšie rieky na svete, ale aj tie najznečistenejšie. Ukazuje nám odvrátenú tvár textilného priemyslu a dopad farbenia na prírodu.

Clothes to Die For

V apríli 2013 sa zrútila Rana Plaza v Bangladéši. V ruinách budovy zahynulo 1134 ľudí a 2500 ďalších bolo zranených. Táto tragédia je považovaná za najsmrteľnejší samovoľný pád budovy v histórii; avšak mnoho ľudí o tomto nešťastí vôbec nevie a úplne sa naň zabudlo. V dokumente Clothes to Die For rozprávajú ľudia, ktorí pád budovy zažili na vlastnej koži — strach, ktorí prežívali a čo sa im hnalo hlavou, keď boli uväznení v troskách, ale aj výpovede lekárov či rodín.

What you wear matters

Prehľadné zhrnutie tejto témy natočila v slovenskej verzii aj greenfluencerka Natália Pažická, ktorá má okrem tohto i mnoho ďalších videí o udržateľnejšom a zodpovednejšom životnom štýle.

Zmena je na nás

Slovenský dokumentárny film bol nakrútený v roku 2019 a pochádza z produkcie vzdelávacieho projektu Young&Eco. Zaoberá sa problémami módneho priemyslu a jeho udržateľnými riešeniami.

UDITA (Arise)

Film sleduje 5 rokov zo života žien z bangladéšskych tovární a ich bojom za lepší život. Očami ženských pracovníčok a vedúcich odborov môžeme vnímať životne dôležité obdobie formovania bojov za ľudské práva v textilných továrňach. Film Udita spája postavy z dokumentárnych filmov The Machinists a Tears in the fabric s novými tvárami a scénami.

Tears In The Fabric

Režiséri Hannan Majid a Richard York, ktorí stoja za dokumentom The Machinists, sa v roku 2014 opäť vracajú do Bangladéša. Tentokrát sa zameriavajú na život rodiny postihnutej následkami pádu textilnej továrne Rana Plaza v roku 2013. Vo filme môžeme sledovať príbeh ženy, ktorá po katastrofe zostáva sama s dvoma vnukmi, a ktorá bojuje o náhradu škody od vedenia továrne a od módnych značiek, pre ktoré sa oblečenie v továrni vyrábalo.

Zdroje: Top fashion FashionRevolution (Sashe)

Podobné články