Ako nenakupovať do smetného koša

V marci sme sa v rámci témy Nenakupujem do smetného koša sústredili na aktivity s cieľom zistiť, ako súvisí náše nakupovanie a produkcia odpadu so zmenou klímy.

Do aktivít sa tentoraz zapojilo takmer 600 žiakov. Vyžrebovali sme p. Máriu B. z Ružomberka, ktorá získava balíček metodických a propagačných materiálov. Srdečne gratulujeme.

Výzva mesiaca  Zvoľ si stratégiu  zaujala a vy ste s nadšením skúšali rôzne stratégie, ako nakúpiť ekologicky, bez obalu, lokálne a šetrne  nielen k peňaženke, ale aj k životnému prostrediu.

Deti z materských škôl zaujala rozprávka o Filipovi a jeho nákupovaní. Zahrali sa na bezobalový obchod a skúmali, či sú lepšie balené vajíčka z obchodu, alebo domáce vajíčka zabalené do vlastného obalu.

Žiaci 1. stupňa základných škôl pátrali, čo všetko vyhadzujeme v prenesenom zmysle slova do koša spolu s odpadom. Predstavovali si, aká by bola naša budúcnosť bez odpadu a čo by zanechali v časovej kapsuli ako pozitívny odkaz pre budúce generácie.

Žiaci 2. stupňa si na základe aktivity letu balónom uvedomili, čo je pre náš život dôležité, že častokrát nakupujeme aj zbytočné veci, bez ktorých sa vieme zaobísť. Skúmali aj koncept zerowaste a navrhovali vlastné riešenia na znižovanie množstva odpadu.

Niektoré školské kolektívy navštívili bezobalové obchody, zberné dvory či obchody s čapovanou drogériou.

Ďakujeme všetkým učiteľom za vyplnené online formuláre, krásne fotografie tried a škôl a cennú spätnú väzbu.
 

V aprílovej téme Jem, čo viem sa budeme venovať tomu, ako potraviny a jedlo súvisia so zmenou klímy.

Podobné články