“Zmobilizuj sa” prieskum toho ako chodia naši žiaci do školy

Tento školský rok sme na našej Základnej škole, Moskovská 2 v Banskej Bystrici naplno prijali výzvu “Zmobiluzuj sa”. Realizujeme celoročný prieskum mapovania toho ako chodia naši žiaci do školy. Preferujú skôr “bešibus”, MHD  či zvolia radšej odvoz autom.   

Ako tento náš prieskum realizujeme? Každú stredu v polovici mesiaca pomocou farebných papierikov, ktoré sú nastrihané v krabiciach, žiak ktorý príde v daný deň do školy vyjadrí farbou papierika to ako prišiel do školy. Vyberá nasledovne - modrý papierik si vezme vtedy, ak do školy prišiel MHD. Doposiaľ sme zistili, že  priemerne do školy chodí MHD 31  žiakov z 2. stupňa a 43 žiakov z 1. stupňa. Zelený papierik si vezme vtedy, ak do školy prišiel pešo, bicyklom, pripadne kolobežkou. Priemerne takto chodí 205  žiakov z 2. stupňa a 398 žiakov z 1. stupňa. Červený papierik si vezme žiak vtedy, keď sa do školy dopraví autom. Priemerne autom chodí 51 žiakov z 2. stupňa a 144 žiakov z 1. stupňa.

V prieskume chceme pokračovať do konca školského roku 2023/2024.  Veríme, že aj takýmto zverejňovaním výsledkov budeme motivovať našich žiakov, aby zvolili namiesto MHD či auta radšej skorší budík a do školy prišli peši, alebo namiesto auta použili MHD.   

Táto naša kampaň nechce upozorniť iba na to, aby sme chodili do školy peši, ale taktiež chce podporiť žiakov, učiteľov, či verejnosť k tomu, aby predtým než sa niekde odvezú autom popremýšľali, nad pešou alternatívou.  

Ešte stále váhaš, či uprednostniť pešiu chôdzu pred autom, či MHD? O pár rokov sa ti tvoje srdce, svaly, šľachy, pľúca, či imunita poďakujú, že si ich takto každodenne trénoval. A aj tvoja myseľ bude pozitívnejšie naladená.  

Chodením peši či využívaním MHD znižuješ svoju ekologickú stopu a pomáhaš planéte a aj budúcim generáciám. 

Využi aj tieto jarné dni a daj si pre seba raz do týždňa “challenge”, že vystúpiš z MHD o zastávku skôr, či prejdeš celú cestu peši ????     

Podobné články