Svetový deň vody na ZŠ Milana Rúfusa v Závažnej Porube

22. marec patrí vode, jej dôležitosti v živote každého organizmu na našej planéte a jej náležitej ochrane. Svetový deň vody slávime v tento deň od roku 1993.

My sme tento významný deň oslávili so žiakmi ZŠ Milana Rúfusa v Závažnej Porube formou interaktívnej besedy na tému voda a jej ochrana.

Počas 90 minútového bloku sa deti najprv zoznámili s kolobehom vody v prírode (obr.č.4) , počas ktorého ich 3 kamarátky Kva, Pô a Čka previedli svojou dobrodružnou púťou po Zemi (a podzemí).

Pre zmenu a prekrvenie mozgov a tiel sme si v rámci pohybovej aktivity ukázali, ako jemne hrá a bubnuje mrholenie, ako mohutnie v dážď a plnú silu naberie v burácajúcej búrke (obr.č.1).

Seriózny vedátorský prístup sme aplikovali pri viacerých experimentoch s vodou. Na základe čuchu a zraku si malí vedátori zaznamenávali svoje poznatky o jednotlivých vzorkách vôd, ktoré sme im pripravili a na záver použili aj svoje chuťové poháriky (obr.č.2). Na príkladnej ukážke sa dozvedeli o dôležitosti výnimočných vlastností molekúl vody a povrchovým napätím hladiny, ktorú nadmerné znečisťovanie poškodzuje a zamedzuje tak život vodných organizmov v takom prostredí (obr.č.3).

Na záver si Elenka pripravila pohybovú aktivitu s emotikonmi "správne" a "omyl". Odpovede na otázky zhrňujúce nadobudnuté poznatky z besedy mali žiaci vyhodnotiť ako správne a nesprávne a priradiť sa k prislúchajúcemu emotikonu.

Veľa sme sa nasmiali, dozvedeli sa nové veci, zopakovali tie známe a celkovo si tak osviežili poznatky o vode a jej množstve na Zemi. Žiaci dostali certifikát o absolvovaní kurzu, ktorý im vyčaril radostný úsmev na tvárach.

 

Ďakujeme našej "enviráčke" Elenke za skvelý program plný bádateľských aktivít, pani učiteľkám 1. až 4. ročníka za pomoc pri organizácii a všetkým žiakom za ich pozornosť, trefné otázky a úsmevy.

 

Tešíme sa na ďalšiu akciu s vami!

Podobné články