Recyklohry opäť motivovali žiakov k záchrane starých mobilov

Dvanásty ročník programu Recyklohry ukázal svoju úspešnosť aj v roku 2022, kedy od 6.9. do 2.11.2022 prebiehal na školách zber starých telefónov.

 

V tomto ročníku sa žiakom 249. škôl podarilo vyzbierať 24 506 starých mobilov. Recyklohry, vzdelávací environmentálny program spoločnosti ASEKOL SK sa už niekoľko rokov snaží o osvetu v oblasti recyklovania a ochrany životného prostredia na materských, základných aj stredných školách.

Po ukončení zberu boli zberné boxy s telefónmi od všetkých škôl zozbierané. Tento proces trval 3 týždne. Počet vyzbieraných telefónov sa následne ručne zrátal každej škole. Pri počítaní mobilov boli nájdené aj staré už vyše 45 ročné „tehlové“ telefóny. Aj takéto poklady žiaci vhadzovali tento rok do zberných nádob.

„Sme radi, že sa školy v takom množstve zapojili do zberu starých mobilov aj tento rok. Formou tejto súťaže sa žiaci učia, že aj nefunkčný rozbitý mobil má hodnotu a môžeme ho recyklovať. Vďaka Recyklohrám sa deti vzdelávajú o potrebe triedenia a recyklácie odpadu, vyjadril sa konateľ spoločnosti ASEKOL SK, Ronald Blaho.

K 5. najšikovnejších školám patrí Stredná odborná škola v Dunajskej Strede odkiaľ sú aj traja najlepší zberači tohto ročníka. Prvému sa podarilo vyzbierať 426 kusov mobilov, druhý prispel 389 mobilmi a tretí vyzbieral 368 starých mobilov. Na druhom mieste skončila Základná škola Vysoká nad Uhom. Tretie miesto vybojovala Základná škola Odorín, štvrté miesto patrí Základnej škole s materskou školou Mútne a na piatom mieste sa umiestnila Základná škola v Nových Zámkoch.

Motiváciou v zbere pre školy boli aj tento rok hodnotné ceny. Vďaka nášmu partnerovi, spoločnosti Orange, bola piatim najlepším školám odovzdaná finančná odmena vo výške 1000€ na realizáciu „zelených projektov“. Ďalšie školy a škôlky súťažili o environmentálne divadielko od ShowdeTom alebo o workshop od Slovenskej debatnej asociácie. Najlepší „zberači“ spomedzi žiakov získali tablety, ďalší vylosovaní študenti získali knihy, CD s environmentálnymi pesničkami, ruksaky, deky či hrnčeky, ktoré daroval AbrFabr. Vďaka úsiliu boli nákupnou poukážkou, knihami alebo predplatným od magazínu Forbes odmenení aj koordinátori projektu na školách.

Podobné články