Povedz NIE „igelitke“!

Plasty budú do roku 2050 zodpovedné za 20 % globálnej spotreby ropy a za 15 % všetkých emisií skleníkových plynov. V oceánoch bude plávať viac plastu ako rýb. Zvýšeným využívaním recyklovaných plastov možno znížiť závislosť od ťažby fosílnych palív potrebných na ich výrobu a dosiahnuť tak pokles emisií CO2.

Veľkú časť plastového odpadu predstavujú jednorazové obaly. Boli navrhnuté a vyrobené len na jedno použitie. Väčšinou ako obaly na potraviny. V roku 1962 vytvoril švédsky obalový dizajnér Sten Gustaf Thulin prvé plastové nákupné tašky. Odvtedy sme s nimi zamorili celý svet – na súši aj na mori. V roku 2010 každý Európan použil priemerne 198 jednorazových plastových tašiek („igelitiek“). Bežný Slovák však použil o 2,3 x viac „igelitiek“ ako priemerný Európan, až 466 kusov za rok.

Udržateľná spotreba by mala odzrkadľovať prírodné kapacity ekonomiky. Triediť odpad nestačí, dôležité je vzniku odpadu predchádzať – nakupovať zodpovedne a vyberať výrobky s nižším dopadom na životné prostredie.

V júnovej a teda poslednej 10tej výzve sme vás vyzvali povedať rázne NIE igelitkám. Obchody dajú ročne do obehu 100 miliárd tašiek. Väčšina z nich sa použije iba raz na približne 20 minút. Preto sme sa vás pýtali či skutočne potrebujeme takéto plastové obaly. Zároveň sme vás nabádali používať alternatívy.

Povedali ste NIE igelitkám?

Naša účastníčka Miriam si namiesto igelitky zadovážila plátennú tašku na nákupy. Plastové vrecká zase nahradila papierovými. Týmto spôsobom ušetrila za mesiac 12 igelitových tašiek. Andrej ušetril 8 zbytočných igelitiek, Marek 13, Viktória a Soňa viac než 20. Najviac igelitiek ušetril Denis, a to v počte 34. Na výrobu 1 igelitovej tašky sa spotrebuje rovnaké množstvo ropy ako na 115 metrov jazdy autom. Za 9 tašiek teda prejazdíme jeden celý kilometer. Všetkým zúčastneným sa podarilo ušetriť za mesiac jún viac ako 423 plastových igelitiek, čo predstavuje množstvo ropy postačujúce na prejazdenie 48 645 m.

V materskej škole vo Vranove nad Topľou sa rozhodli deťom rozdať darčeky a to bez použitia plastových obalov, takto ušetrili 123 tašiek a plastových obalov.

Väčšina z vás sa snaží používať igelitky čo najmenej ale vôbec. Na desiaty máte obedáre, na nákupy nosíte svoje vlastné tašky, ktoré sú znovu použiteľné. Priznali ste sa však aj k tomu, že nie vždy sa dá použitiu igelitiek a mikroténových vrecúšok úplne vyhnúť.

Ďakujeme veľmi pekne všetkým, ktorí sa zapojili. Veríme, že si túto zmenu osvojíte a budete ju i naďalej využívať vo svojom živote. V júnovej výzve získava (náhodným žrebovaním) zelený balíček „greenfluencera“ Timotej T. Srdečne blahoželáme! Budeme vás kontaktovať.

Čo nás čaká?

Na začiatku júla vám prinesieme zhrnutie a zhodnotenie za celých 10 mesiacov. Nebude chýbať ani záverečné vyhodnotenie a žrebovanie, v ktorom budú mať výhercovia možnosť získať zaujímavé a hodnotné ceny.

Sledujte nás preto aj naďalej, ešte sme ani zďaleka neskončili.

Podobné články