Mysli globálne, konaj lokálne - Hodnotiaca správa o realizovanom Enviroprojekte 2023

Náš Enviroprojekt 2023: "Mysli globálne, konaj lokálne" bol realizovaný a hradený z finančných prostriedkov rozvojového projektu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Trvanie projektu: september 2023 – december 2023

Hlavným cieľom Enviroprojektu 2023 bolo pokračovanie v kreatívnej inštalácii, vzdelávanie a osvetová práca, priblížiť globálny pohľad na svet, sprostredkovanie aktuálnych poznatkov súvisiacich s ochranou životného prostredia a výchova k ekologickému zmýšľaniu.

Každý člen spoločnosti nesie svoj diel zodpovednosti. Cieľom nášho projektu je podpora študentov, ich rodín a okolia, detí okolitých základných a materských škôl a tiež zamestnancov školy v úsilí osvojiť si zvyky vedúce k zlepšeniu situácie v oblasti udržateľnosti. Dúfame, že získané informácie sa stanú súčasťou zmýšľania uvedených skupín, že ich budú brať do úvahy pri svojich každodenných rozhodnutiach.

Cieľové skupiny projektu sú žiaci, pedagogickí a nepedagogickí pracovníci našej školy, ktorí sa zúčastnia tvorby inštalácie, žiaci Základnej školy Bélu Bartóka vo Veľkom Mederi, ktorých sme pozvali na rôzne aktivity (workshopy).

S našimi študentmi sme hľadali nápady, ako by sme mohli tému ochrany životného prostredia zviditeľniť a dosiahnuť, aby sme oslovili čo najviac ľudí. Chceli by sme dosiahnuť, aby si ľudia uvedomili, že je nevyhnuté znižovať vlastné negatívne vplyvy na našu planétu. Naším cieľom je motivovať mladú generáciu, aby rozmýšľala globálne a konala lokálne, napr. aj v rodine, či vo svojom bydlisku, viesť mladých ku kritickému mysleniu a zodpovednému konaniu, rozvíjať vzťah k životnému prostrediu, naučiť sa zodpovednosti za svoje správanie voči prírode, viesť žiakov k tvorivému mysleniu, ku kreativite a snahe o realizáciu podobných projektov.

Vytvorili sme tzv. praktický Zero waste diár. Zero waste neznamená netvoriť vôbec žiaden odpad, nič nekupovať a nasťahovať sa naspäť do jaskyne. Je to spôsob života, ktorý tu bol dávno aj pred nami. Zero waste znamená správať sa ohľaduplne ku všetkým zložkám životného prostredia. S pokorou vnímať vodu, pôdu, ovzdušie, flóru, faunu, ostatných ľudí, ktorých osud odpadu priamo ovplyvňuje. Edina Gatyás a Liliána Beke, žiačky II.B triedy vytvorili zaujímavé pracovné listy pre potreby malých detí. Hravou formou pristupujú predovšetkým k deťom, ktoré majú záujem riešiť súvisiace úlohy s ochranou životného prostredia. Cieľom diára je pútavou formou naučiť žiakov prostredníctvom dobrých príkladov z praxe. Je to príručka na obnovu ekosystémov, ako praktický sprievodca na ozdravenie planéty, dáva možnosti, ako obnovu realizovať v siedmych vybraných ekosystémoch: lesy a stromy -  rieky a jazerá -  mestá a veľkomestá - oceány a pobrežia -  poľnohospodárska pôda a pasienky – hory – rašeliniská. Interaktivitou sme chceli dosiahnuť vyššiu účinnosť oboznámenia sa s témou a tak osloviť a zapojiť čím viac mladých- ako využiť organický odpad, ako sa dá využiť pokosená tráva na mulčovanie alebo kompostovanie, ako využiť separovaný zber a jeho zložky, čo znamená bezobalová filozofia a bezobalové nakupovanie, aký je zodpovedný prístup k životnému prostrediu a predchádzanie vzniku odpadov.

Finančné prostriedky sme použili aj na skrášlenie priestoru, na vybudovanie tzv. bylinkovej špirály. Bylinky by nemali chýbať v žiadnej domácnosti – dajú sa využívať v kuchyni,
v liečiteľstve, v boji proti škodcom, ale môžu poslúžiť aj ako krásna záhradná dekorácia. Bylinková špirála je ideálny doplnok do našej zelenej oázy. Tento bylinkový záhon bude robiť radosť nielen tým, že našu školu skrášľuje, ale má aj veľký praktický význam – časti byliniek budeme v rámci programu Zelená škola zbierať, sušiť a v zime pripravovať zdravé bylinkové čaje.

Pri realizácii projektu bol kladený dôraz na kvalitu, komplexnosť a finančnú efektívnosť prác vo vzťahu k definovaným cieľom projektu. Navrhovanie Zero waste diáru bolo realizované vlastnými silami. Prínosom projektu je v prvom rade výchova študentov k pozitívnemu vzťahu ku svojmu okoliu, poznanie a poznávanie náročnej starostlivosti o životné prostredie. Prostredníctvom zmysluplných činností sa budú učiť v súvislostiach a budeme tak u nich posilňovať environmentálne cítenie. Študenti sa aktívne zapoja do realizácie aktivít k témam trvalej udržateľnosti. Bude sa rozvíjať ich kreativita, schopnosť spolupracovať, prezentovať svoje poznatky.

Sme presvedčení, že sa o problematike životného prostredia nestačí len učiť a hovoriť, ale že je zároveň nevyhnutné zmeniť naše konanie. Treba žiakov motivovať k realizácii dlhodobých praktických aktivít, ktoré majú reálny pozitívny dopad na životné prostredie školy a jej okolia.

Podobné články