Miesta Geoparku Malé Karpaty V.: Turisticko-náučný chodník Pustá Ves Klenová

Turisticko-náučný chodník Pustá Ves – Klenová je bohatý na pohľady do krajiny, krásy živej i neživej prírody. Cieľom náučnej trasy je ukázať vám diverzitu nielen živej prírody, ale aj jej neživej časti.

Lesy okolo Klenovej sú plné zveri a vzrastlých stromov. Z pohľadu geodiverzity je táto oblasť mimoriadne bohatá na krasové javy a má členitý reliéf s bohatou tektonickou históriou krajiny. Dokáže teda byť pestrá aj ves, ktorá má v názve pustá?
V prvej časti chodníka si užívajte pohľady do krajiny, neponáhľajte sa a objavujte. Neskôr na vás čakajú malé tabuľky s QR kódmi, ktoré vám odhalia najzaujímavejšie prírodné javy tejto oblasti. Zámerne sme sa vyhli rozmerným tabuliam, „billboardov“ máme všetci dosť v mestách. Texty sa vám objavia po naskenovaní čítačkou kódov vo vašom inteligentnom telefóne.

Turisticko-náučná trasa kopíruje viaceré turistické značky a je možnosť z nej odbočiť a pokračovať ľubovoľným smerom. Blízko sa nachádzajú náučné trasy Čerenec – Tlstá hora – Malá Pec – Veľká Pec – Barónov hrob a Šterusy – Rebro – Sprosná – Orlie Skaly. Spoločne s touto trasou vytvárajú viac ako súbor náučných chodníkov. Tvoria sieť bodov, ktorú môžete v medziach pravidiel pohybu v Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty využívať podľa vlastných preferencií. Piktogramy pri jednotlivých bodoch vám umožnia naplánovať si trasu podľa vašich záujmov a kondície.

Turisticko náučná trasa bola vybudovaná v spolupráci s občianskym združením Deti, príroda a zdravie vďaka podpore Participatívneho rozpočtu Trnavského samosprávneho kraja.

Mapu a jednotlivé zastávky si môžete preštudovať aj z pohodlia domova prostredníctvom tohto odkazu . Naživo je to však lepšie ;) Necháte sa chytiť do siete krásnej prírody Brezovských Karpát?

Podobné články