Budovanie vonkajších priestorov pre environmentálnu výchovu

Po viacerých úspešných aktivitách spojených so zveľaďovaním a budovaním okolitej turistickej a poznávacej infraštruktúry sa naše združenie rozhodlo postupne rozšíriť svoje aktivity aj do oblasti vzdelávania. Pre vykonávanie takéhoto druhu aktivít vzniká potreba mať k dispozícii stabilný priestor. Keďže ide o environmentálne témy, ktorým sa chceme venovať, prirodzene sme sa rozhodli o priestor v exteriéry.

V období marec - polovica apríla 2024 sa naše združenie v rámci výzvy ZVF 2023 implementovalo projekt s názvom "Vybudovanie vonkajšej enviroučebne".

Hlavným cieľom projektu bolo vytvoriť priestor v exteriéry - celkovo dva prístrešky, z ktorých jeden z nich má slúžiť ako učebňa zameraná na získavanie poznatkov o odpadovom hospodárstve a druhý prístrešok (pre vytvorenie protinázoru) je svojou tematikou zaoberajúci sa problematikou obehového hospodárstva. Ide o prvý krok k vytvoreniu lokálneho environmentálneho centra. Svojím okolím (chov hovädzieho dobytka, hranica intravilánu obce, pasienky s výskytom divej zveri,...) nabáda návštevníkov k väčšiemu environmentálnemu cíteniu a núti ich zamýšľať sa nad potrebou pochopenia potrieb životného prostredia ľudí, divých aj udomácnených zvierat a súlad medzi nimi.
Návštevníci získajú zatiaľ základné poznatky o recyklácii jednotlivých druhov odpadu, o možnostiach ako minimalizovať vznik odpadu v každodennom živote alebo ako pokračovať vo využívaní vecí, ktoré by štandardne skončili ako odpad.

Ako ďalší krok je plánované rozšírenie poznávacieho vybavenia enviroučební o interaktívne a poznávacie tabule a nákup praktických hier, ktoré lepšie dokážu zvýšiť úroveň poznatkov aj toho najnáročnejšieho návštevníka.

Okrem hier je v pláne vytvoriť aj miniareál pre praktickú ukážku využitia bioodpadu v pestovaní plodín.

Podobné články