Zvoľ si stratégiu

Marcová výzva ZVOĽ SI STRATÉGIU v rámci témy Nenakupujem do smetného koša dala účastníkom pomerne veľký priestor k uskutočneniu pozitívnych zmien v oblasti ochrany klímy a aj k osvojeniu si ohľaduplnejších spôsobov spotrebiteľského správania.

Bolo navrhnutých niekoľko stratégií, napr: nakupovanie bez obalu alebo do vlastných nádob a vrecúšok, nakupovanie výrobkov s certifikovanými enviroznačkami, nakupovanie lokálnych výrobkov alebo NENAKUPOVAŤ a vyskúšať – výmenu, darovanie alebo požičanie vecí.

O tom, že sa vám podarilo prekročiť vlastnú komfortnú zónu, svedčia aj vaše zaslané fotky.


Zero Waste - Život bez odpadu - je označenie pre životný štýl, ktorý prináša do života nové zmýšľanie, ale aj dobrodružstvo. K dosiahnutiu bezodpadového životného štýlu je nevyhnutné začať sa riadiť týmito piatimi pravidlami (tzv. 5R): Refuse (Odmietni), Reduce (Redukuj), Reuse (Znovu využi), Recycle (Recykluj), Rot (Kompostuj).

Vaše fotky nás nesmierne potešili, a to hlavne kvôli tomu, že sprostredkovali dôležitú informáciu o tom– koľkí z vás používajú vlastné nákupné obaly (vlastné vrecúška,  tašky, prútený košík, obedáre v zero waste štýle atď.). Taktiež sme veľmi radi, že si uvedomujete uhlíkovú stopu nakupovaných produktov, napr. namiesto nákupu mandariniek zo Stredomoria ste si zvolili slovenské jablká, sezónnu zeleninu, ako napr. jarnú cibuľku alebo reďkovku.

Niektorí ste sa zamerali na spoznávanie ekoznačiek, a iní zas navštívili farmárske obchody alebo vyhľadali bezobalové obchody.

Výmena vecí, nakupovanie v second handoch, swapy na školách alebo zbierky pre sociálne slabších sú tiež možnosti, ako veciam predĺžiť životnosť, nenakupovať nové a častokrát zbytočné veci, a bezchybné veci využívať ďalej.

Zvyšovanie životnosti úžitkových produktov bude požiadavkou, ktorá sa transformuje aj do obchodu s komoditami ako uvedomelé hospodárenie so zdrojmi, čo bude to podnecovať aj cirkulárnu ekonomiku.

Preto naša nákupná stratégia môže byť veľmi prospešná a nápomocná k zmene.

Aké výsledky ste dosiahli ako environmentálne zodpovedný spotrebiteľ?

Do výzvy sa zapojilo vyše 500 jednotlivcov, takisto aj školské skupiny aj rodiny.

Za fotodokumentáciu ku koláži Naše nákupné tašky ďakujeme: Ivane Š., Lukášovi M., Michaele P.  a Viktórii Č. Vaše nákupné tašky môžu v duchu ,,eko” inšpirovať aj ďalších.

Zelený balíček „greenfluencera“ získava tentokrát náhodným žrebovaním Eva B., ktorá nám poslala fotku svojho ekonákupu Filip S. z Popradu, ktorý nám umožnil pomocou koláže nahliadnuť do postupu svojej nákupnej stratégie. Mimoriadnu cenu sme udelili pani Zuzke O. zo základnej školy v Domaniži, ktorej študenti potvrdili fotodokumentáciou svoje pátranie po bezobalových obchodoch na danom mieste,  a úspešne jeden aj našli.

Srdečne gratulujeme výhercom. Budeme vás kontaktovať.

Vaše bezprostredné reakcie:

„Boli sme sa pozrieť v obchode Špajzička, ktorý je blízko našej školy. Zistili sme, že v ňom predávajú bezobalové potraviny a ekodrogériu. Určite o tom povieme svojim rodičom.“ – Soňa I., Spišská Nová Ves

„ Prispieť ku zdraviu našej planéty môžeme aj výberom tašky. Vo väčšine obchodov ľudia nakupujú ovocie a zeleninu do igelitových vreciek. Medzi nich patrím aj ja, ale naposledy som to zmenila. Ovocie som kúpila do sieťkovanej tašky, ktorá sa dá používať opakovane. Bolo to pre mňa opäť niečo nové a posnažím sa v tom pokračovať.“ – Michaela P.

„Výzva – nenakupuj nové veci. My Duškovci sme zvyknutí zapájať sa do rôznych charitatívnych aktivít počas celého roka, kedy sa vieme podeliť s našimi vecami s ľuďmi, ktorí to potrebujú. Zbierali sme hračky, knihy, oblečenie a iné veci. Zapojili sme sa napr. do Batôžkového projektu, v ktorom školáci pripravili školskú aktovku (batôžtek) so školskými (aj použitými) pomôckami pre deti v Afrike, aj na Blízkom východe. Naposledy sme spolu s našimi Dofákmi pri príležitosti Dňa otvorených dverí na našej škole urobili zbierku nepotrebných magnetiek zo všetkých kútov sveta. Magnetky sme rozdávali deťom, ale aj predávali za symbolickú cenu. Vyzbierané peniaze išli na činnosť školského parlamentu. Tešíme sa na ďalšiu výzvu." – Anna H., ZŠ Bernolákova, Košice

„V mesiaci marec sme sa s deťmi venovali téme bezobalového nakupovania a dali sme si záväzok, že budeme nosiť desiatu v krabičkách, ktoré sa dajú použiť mnohokrát, a poprosíme maminky, aby nám nedávali desiatu v jednorazových obaloch.“ – Zuzana R., ZŠ s MŠ Prievidza

,,Nenakupujem do smetného koša a uprednostňujeme výrobky s certifikovanými enviroznačkami a to 1. úplným základom našej domácnosti je triedenie odpadu. Neskonzumované potraviny kompostujeme na určenom mieste; 2. na nákupy nosíme vlastné tašky z recyklovateľného materiálu (papier, plátno), je to praktickejšie a šetrnejšie k životnému prostrediu; 3. zeleninu a ovocie v letnom období nekupujeme, ale dopestujeme ich vo vlastnej záhradke; 4. v zimnom období kupujeme ovocie a zeleninu v mestskej tržnici (napr. v  Michalovciach); 5. nákup pečiva uskutočňujeme v miestnej pekárni (napr. v Palíne); 6. ostatné potraviny kupujeme v miestnej predajni COOP – JEDNOTA.” – Beáta V. L. R.,  Gymnázium Veľké Kapušany

 

Na čo sa môžete tešiť v apríli?

V apríli na vás čaká téma Jem, čo viem a výzva S burinou do kuchyne.

Produkcia potravín je veľkým prispievateľom ku zmene klímy. Jadrom problému je jeho lineárna povaha: brať, vyrábať, plytvať. Potraviny od výroby po spotrebu, cez balenie, až po prepravu a likvidáciu, sú zodpovedné za jednu tretinu (35 %) antropogénnych emisií skleníkových plynov. Potravinový systém je ich najväčším producentom, má teda najväčšiu uhlíkovú stopu zo všetkých sfér a odvetí našej spoločnosti.

Pokúsme sa riadiť heslom: Jem, čo viem…, kde a akým spôsobom sa potravina vypestovala alebo vyrobila, čo obsahuje, ako sa k nám prepravila, aký má obal, aký odpad z nej vznikne. To všetko nám hovorí o jej vplyve na životné prostredie a zmenu klímy. Svojím spotrebiteľským prístupom v obchodoch, uprednostňovaním nebaleného a sezónneho ovocia a zeleniny, produktov ekologického poľnohospodárstva, nakupovaním od miestnych pestovateľov, tak môžeme prispieť k zmene neudržateľného potravinového systému na udržateľný. Aj v tomto prípade platí, že lokálnosť je naša budúcnosť.

Medzi lokálne potraviny určite patria aj voľne rastúce bylinky v prírode. Vyskúšajte si ich konzumáciu na ,,vlastnej koži”.

Poďte s nami do toho. Do výzvy sa môžete zapojiť kedykoľvek, avšak v prípade záujmu o mesačné žrebovanie, je potrebné výzvu splniť do konca mesiaca apríl.

Už teraz sa tešíme na vaše nové príspevky.

Tím klímaTYzuj sa

Podobné články