SOSNA získala Cenu Atlas za program Klimatické záhrady pomáhajú klíme

V sobotu 22.4.2023 na Deň Zeme bol odvysielaný dokumentárny film, v ktorom boli predstavené projekty finalistov a vyhlásili sa víťazi enviroceny ATLAS,  ktorú vyhlasuje  Nadácia VÚB. Jedným z ocenených je aj o.z. SOSNA za svoj program Klimatické záhrady pomáhajú klíme.

Program Klimatické záhrady pomáhajú klíme

SOSNA už viac než 10 rokov pomáha pretvárať školské pozemky na priestory s prírodnými, terapeutickými a vzdelávacími funkciami. Posledné štyri roky sme intenzívne vnímali, ako sa vo svete stále častejšie používa výraz Klimatické záhrady, teda záhrady priateľské voči klíme. Na Slovensku bol však tento pojem a prístup takmer neznámy. Začali sme rozmýšľať nad tým, ako preniesť túto myšlienku na školské pozemky a pripravili sme program Klimatické záhrady pomáhajú klíme, zameraný na participatívne plánovanie, tvorbu a využívanie školských pozemkov.

Inovatívnosť nášho prístupu spočíva v ucelenom a komplexnom prístupe k premene pozemku. Nejde nám len o „sadenie stromov a vybudovanie jazierka“, ale o spoločné napĺňanie predstavy klimaticky priaznivého prostredia, ktoré sa musí budovať postupne a komplexne. Stále viac učiteľov si uvedomuje, nakoľko dôležité je pre dnešných študentov naučiť sa pestovať potraviny, zbierať a využívať dažďovú vodu, vytvárať živú pôdu, šetriť energiu a stať sa odolnými v meniacej sa klíme. Záhrada poskytuje ideálny priestor pre prepojenie teórie (vyučovanie o niečom) a praxe (učenie sa niečomu a konanie).

Náš klimatický program pre základné a stredné školy v Košickom a Prešovskom kraji zahŕňa všetky hore uvedené procesy a prístupy. Hlavnou myšlienkou je podporiť školy, učiteľov a žiakov v premene školského pozemku na Klimatickú záhradu. Táto zmena umožní účinnú klimatickú výchovu a vzdelávanie na školách. Princípy Klimatických záhrad sa môžu prostredníctvom školských príkladov šíriť aj v súkromných záhradách a na verejných priestranstvách. A ako príklad „ako sa to dá“ je tu možnosť replikácie v ďalších krajoch. Vieme, že školy potrebujú nielen metodickú a odbornú pomoc, ale aj podporu „zhora“. Preto sme do procesov zapojili aj mesto Košice, ktoré je zriaďovateľom škôl a má rôzne možnosti ovplyvniť premeny ich pozemkov. Súčasťou podpory tohto programu sa stali aj firmy, ktoré podporujú korporátne dobrovoľníctvo a ekologické aktivity.

 

Inovatívnosť prístupu

Na slovenských školách prakticky nejestvuje systematická a komplexná metodika, ktorá by bola zameraná na zmenu pohľadu a prístupu k využívaniu školských dvorov tak, aby boli čo najviac klimaticky priateľské. Chýba zároveň metodika pre praktické klimatické vzdelávanie a výchovu v priestoroch školských záhrad.

Náš program je participatívny, čo na školách nie je bežné. Prepája školy, rodičov, samosprávy a firmy s cieľom zmeniť prístup k školským pozemkom a následne aj k verejným aj súkromným zeleným plochám. Program vťahuje do procesu zmeny aj firmy. Tie pomáhajú finančne ako garanti programu, ale aj účasťou na dobrovoľníckych dňoch, odbornou pomocou a medializáciou. „Grassroot“ aktivity prepájame s pomocou „zhora“ - spolupracujeme s Magistrátom mesta Košice. Podarilo sa nám presadiť do strategických dokumentov viacero bodov, týkajúcich sa Klimatických záhrad. Pri zlepšovaní programu spolupracujeme aj s odborníkmi na klimatické otázky a aktivistami tretieho sektora (v rámci platformy Klimatická koalícia a pod.) Ako efektívny nástroj ponúkame exkurzie a vzdelávacie programy pre pedagógov pripravené v našich priestoroch Ekocentra a v certifikovanej Prírodnej záhrade. Na príkladoch klimatických riešení v našej záhrade môžu vidieť výhody Klimatickej záhrady, jej účinky na mikroklímu v horúcich mesiacoch, môžu ľahšie pochopiť spôsoby a význam zachytávania zrážkovej vody na pozemku, alebo pochopiť klimatický a ekologický význam starých stromov, či kvetnatých lúk.

 

Hlavné aktivity programu

Program pozostáva zo vzdelávacej, informatívnej a praktickej časti s nasledovnými súčasťami.

  • Školenia pre učiteľov: uskutočnených 36 školení, spolu 540 učiteľov
  • Budovanie klimatických záhrad: 28 základných a stredných škôl budujú svoje záhrady
  • Klimatická výchova pre školy: vzdelávacie programy, exkurzie pre študentov v Ekocentre
  • Kurzy Sprievodca klimatickou záhradou pre študentov zapojených škôl
  • Počet škôl zapojených do vzdelávania (nie všetky majú už vybudovanú záhradu): 50

 

Klimatické prvky, ktoré boli vytvorené na školských záhradách:

  • vytvorenie dažďových záhrad, mokradí
  • výsadba jedlých živých plotov
  • obmedzenie kosenia - vytvorenie vyvýšených záhonov na pestovanie na asfaltových plochách
  • výsadba stromov a kríkov a ochrana starých stromov
  • biotopy pre živočíchy (suché múriky, úkryty a pod.)
  • tvorba prírodných jazierok
  • pestovateľské záhony na voľnej pôde
  • školské jedlé záhrady
  • zakladanie lúk
  • kvitnúcich lúčnych porastov, pomáhajúcich aj opeľovačom
  • zachytávanie dažďovej vody (sudy a nádrže)
  • vertikálne zazeleňovanie stien školských budov
  • budovanie kompostovísk
  • tvorba učební pod šírim nebom pre klimatické vzdelávanie

 

Čo sme dokázali v roku 2022

 - Zapojených bolo ďalších 15 škôl, vyškolení učitelia pracovali celý rok so študentmi na zmene školského dvora na klimatickú záhradu

- Bolo vyškolených ďalších 30 pedagógov z 15 základných a stredných škôl z Košického a Prešovského kraja

- Bolo navrhnutých, konzultovaných 15 školských Klimatických záhrad, ktoré sa postupne dobudovávajú

- premena nie je na jeden rok, je to dlhotrvajúca zmena.

- Pokračovali sme v budovaní klimatických prvkov na školských pozemkoch podľa zoznamu, ktorý je vyššie. Každá škola má inú štartovaciu čiaru, iný pozemok a preto je prístup individuálny.

- Bol pripravený 2. diel metodickej príručky pre pedagógov Budujeme klimatické záhrady s teoretickým základom pre budovanie prvkov pre klímu a metodickou časťou.

- ako túto tému učiť na vyučovaní a outdoor, priamo na záhrade.

- Bol pripravený program Sprievodcovia klimatickej záhrady pre študentov, ktorí budú po svojich školských klima záhradách sprevádzať.

- Tlač šiestich tipov exteriérových informačných panelov pre klimatické záhrady: Naša záhrada pomáha klíme Prírodné jazierko, Dažďová záhrada , Lúky namiesto trávnikov, Zelená strecha, Zeleň a živé ploty.

- Bol schválený Akčný plán PHRSR mesta Košice so zapracovanými návrhmi SOSNY, týkajúcimi sa zriaďovania a podpory školských Klimatických záhrad.

- Propagácia problematiky na medzinárodných fórach: Prednáška School climate gardens as a natural part of climate education bola pripravená a prednesená v marci 2022 zástupcom SOSNY na World Environment Education Congress  „Building Bridges in Times of Climate Urgency“, ktorý sa konal v Prahe.

- Je zabezpečená dlhodobá účasť a garancia firmy VSE holding pre celý program, kde firma nie je len finančný podporovateľ, ale participatívne sa podieľa na programe.

 

A čo ďalej?

Vďaka tomu, že sa nám podarilo zapracovať naše pripomienky,týkajúce sa Klimatických záhrad aj do Akčného plánu PHRSR mesta Košice, tak oprávnene predpokladáme aj rôzne formy podpory zo strany Mesta.

Správa mestskej zelene, ktorá spadá pod mesto, napríklad môže bezplatne poskytnúť výsadbový materiál alebo kompost pre školské pozemky.

Udržateľným program robí aj dlhodobá, participatívna účasť firiem, podporovateľmi sú VSE Zelená energia a Deutche telekom. SOSNA v rámci svojho programu školských Klimatických záhrad bude poskytovať bezplatné konzultácie pre školy.

Náš prístup je jednoznačne použiteľný aj v iných mestách a regiónoch. Na základe našej metodiky, ktorá je podrobne popísaná aj v našich Príručkách, zavesených aj voľne na webe https://www.sosna.sk/ ale aj s našou pomocou vo forme poradenstva a vzdelávania, je možné šíriť myšlienky Klimatických záhrad po celej krajine.

 

Program Klimatické záhrady pomáhajú klíme bol podporený  v rámci projektu „Slúžime komunitám košického kraja“ z programu ACF – Slovakia, ktorý je financovaný z Finančného mechanizmu EHP 2014-2021. Správcom programu je Nadácia Ekopolis v partnerstve s Nadáciou otvorenej spoločnosti Bratislava a Karpatskou nadáciou.

 

Podobné články