Slnko je už v sieti

Spojená škola sv. Františka z Assisi ukončila projekt Slnko v sieti skvelou záverečnou konferenciou. Pozvaní hostia zo SHMÚ, Naturpack a Ministerstva životného prostredia odborne zastrešili túto udalosť.

Záverečná konferencia projektu Slnko v sieti sa konala 16.11. 2023  v priestoroch Karloveského centra kultúry. Konferencia sa niesla v téme klimatických zmien, ich príčinami, dôsledkami a riešeniami.  Na konferencii sa zúčastnili Mgr. Jozef Pecho, z odboru numerickej meteorológie s prednáškou Zmeny klímy na Slovensku: prejavy, dopady a riešenia. Podľa správy Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) z roku 2011, zmena klímy na Slovensku sa prejavuje rastúcimi teplotami, extrémnymi zrážkami a zvýšeným rizikom sucha. Na konferencii sa diskutovalo o možných riešeniach, ktoré by mohli pomôcť zmierniť tieto negatívne dopady zmeny klímy.

Zmena klímy je globálnym problémom, ktorý si vyžaduje spoločné úsilie všetkých. Existuje mnoho spôsobov, ako môžete pomôcť zmierniť negatívne dopady zmeny klímy. Tu je niekoľko tipov, ktoré by Vám mohli pomôcť. 

Jednou z možností je znížiť svoju uhlíkovú stopu: Uhlíková stopa je množstvo skleníkových plynov, ktoré produkujete svojimi každodennými aktivitami. Môžete ju znížiť tým, že budete používať verejnú dopravu, bicykel alebo pešo chodiť namiesto toho, aby ste jazdili autom. Môžete tiež znížiť svoju uhlíkovú stopu tým, že budete recyklovať, kupovať miestne potraviny a znižovať spotrebu energie vo svojom domácnosti. 

Rovnako aj politické opatrenia môžu mať veľký vplyv na zmenu klímy. Môžete podporiť politikov, ktorí sa zaoberajú zmenou klímy, a hlasovať za opatrenia, ktoré by mohli pomôcť zmierniť negatívne dopady zmeny klímy.

Ďalšou možnosťou je znížiť spotrebu energie vo vašej domácnosti. Môžete to dosiahnuť tým, že budete používať úsporné žiarovky, znižovať teplotu v miestnostiach, keď nie ste doma, a vypínať elektroniku, keď ju nepoužívate. Podpora obnoviteľných zdrojov energie, ako sú solárne alebo veterné elektrárne, môže byť ďalším spôsobom, ako pomôcť zmierniť negatívne dopady zmeny klímy. Môžete to urobiť tým, že budete podporovať politikov, ktorí sa zaoberajú obnoviteľnými zdrojmi energie, alebo tým, že sami budete používať obnoviteľné zdroje energie vo svojej domácnosti.

Pozvanie prijala aj RNDr. Ľubica Vargová, z firmy Naturpack, ktorá hovorila o odpadoch a ich využití. Podľa jej slov, odpad nie je len odpad, ale môže byť aj surovinou. Áno, je to pravda. Vytriedený odpad sa stáva druhotnou surovinou, ktorá sa vracia do výroby a znižuje nároky na prírodné zdroje a energiu. Zabezpečuje sa materiálové zhodnotenie odpadu a šetria sa surovinové zdroje. Recykláciou odpadových materiálov sa ušetrí energia a znižuje sa množstvo odpadu, ktorý končí na skládke. 

Tento projekt nás naučil šetrne sa správať k prírode, citlivo sledovať a vedieť reagovať na klimatické zmeny, ktoré sa dejú neustále. 

Ďakujeme Nórskym fondom a Ministerstvu životného prostredia za túto možnosť.

 

Podobné články