Školský ekopark

Občianske združenie POMOC ŠKOLSTVU V LAMAČI získalo podporu z Environmentálneho fondu formou dotácie v rámci Zeleného vzdelávacieho fondu  na zhotovenie Školského ekoparku. OZ od svojho vzniku pomáha ZŠ hľadať prostriedky a budovať dobré a podnetné zázemie na vzdelávanie a výchovu žiakov základnej školy.

V školskom roku 2022/2023 sa v rámci rozširovania kapacít školy realizovala nadstavba budovy ZŠ. Pri realizácii sa znehodnotilo okolie školy a preto je potrebné ho opäť sfunkčniť pre žiakov. Rozhodli sme sa vybudovať pre žiakov podnetné prostredie na výchovu a vzdelávanie. Preto sme jednu časť venovali práve environmentálnej výchove a vybudovali sme Školský ekopark. Zanedbané a nefunkčné prostredie sme zmeli na malý ekopark. Odstránili sme staré a choré náletové dreviny, vyrovnali a prispôsobili sme terén, zasadili sme nové stromy, vysali trávu a lúku pre opeľovače, vybudovali hmyzí domček, urobili chodníčky a hlavne osadili sme interaktívne tabule, ktoré sú venované chráneným druhom rastlín, invazívnym rastlinám, podpore opeľovačov, tunajším rastlinám a ekohospodáreniu. Žiaci si môžu porovnať svoju výšku a skok z miesta so zvieratkami. Vypracovali sme pracovné listy, ktoré priamo súvisia s interaktívnymi tabuľami. Urobili sme senzorický chodník - šesťuholník z rôznych materiálov. Ekopark sme otvorili koncom marca. Plánujem ešte osadiť lavičky, z materiálu, ktorý sme získali pri odstraňovaní náletových drevín. Urobili sme prezentáciu projektu v školy a zverejnili sme informáciu v miestnom časopise Lamačan. Zverejnili sme pracovné listy na webovej stránke školy - Projekty školy | Základná škola Malokarpatské námestie 1, 841 03 Bratislava (edupage.org)  a sú prístupné pre všetkých, ktorí by chceli náš ekopark navštíviť. Areál nie je ohradený a preto je prístupný pre všetkých. Celkové náklady na projekt boli vo výške 13.273,64 € a z toho sme získali dotáciu vo výške 8.000,- €. Ostatné prostriedky boli hradené z OZ Pomoc školstvu v Lamači.  Pri realizácii pomáhali brigádnicky učitelia a žiaci školy a to aj v rámci jarných prázdnin. 
Chceme sa poďakovať za možnosť realizovať tento projekt Environmentálnemu fondu, Zelenému vzdelávaciemu fondu, Ministerstvu životného prostredia SR a Slovenskej agentúra životného prostredia. 

Podobné články