S "hmyzom" v letných táboroch

Tábory sú počas letného obdobia v plnom prúde a my sme mali tú možnosť sa po dlhšej prestávke kvôli mimoriadnej situácii, ocitnúť opäť medzi deťmi s našim environmentálnym programom. Dvakrát sme navštívili pohybový tábor Fitkids a taktiež tábor LOKáČ v Loce v Banskej Bystrici. S deťmi sme zažili kopec srandy, hýbali sme sa, učili, spoznávali...všetko na tému tajomného sveta hmyzu a pavúkov.

Na začiatok sme sa rozhýbali starou dobrou hrou „slepá baba“ avšak prispôsobenou na tému nášho programu, kedy sme vysvetľovali ekológiu netopiera, jeho potravový reťazec a schopnosť orientovať sa v priestore. Takto nám veru lietalo kopec „hmyzu“ po triede, rôzne druhy, ktoré sa líšili svojou farbou, tvarom, správaním J

Formou diskusie a obrázkov sme predstavili svet hmyzu, vysvetlili biodiverzitu, spôsoby akým sa hmyz adaptuje vo svojom prostredí. Deti sa dozvedeli prečo je hmyz ohrozený a čo môžeme urobiť pre jeho záchranu. Napríklad, poskytnúť alternatívne prostredie na život – vo forme výstavby hmyzieho hotela.

Kus dreva priláka chrobáky, ktoré ho prevŕtajú a ak je na ňom aj kôra, prídu aj chrobáčiky, ktoré sa radi schovávajú práve tam. Konáriky a kúsky kôry prilákajú pavúky, chrobáky a stonožky. Slama a suché listy sú obľúbeným prostredím lienok a ich potomkov. Včely-samotárky si rady stavajú domčeky v rôznych trúbkach, napríklad bambusových.

Deti sa naučili rozpoznávať rozdiely medzi chrobákmi a pavúkmi a spoznali definíciu a význam potravového reťazca formou hravých skladacích obrázkov. Hmyz nie je len veľkým škodcom pre komerčne pestované plodiny, ale zohráva dôležitú úlohu ako potrava pre mnohé druhy zvierat, ako sú vtáky a netopiere. Vedomosti detí boli preverené krátkymi kvízovými otázkami. Tí úspešní a aktívni boli ohodnotení peknými cenami. Veríme, že sme deťom v táboroch urobili radosť a pomohli im zorientovať sa vo svete hmyzu.

Podobné články