Projekt „Olejko chráni prírodu“

Nesprávna likvidácia použitého kuchynského oleja a tukov je značným rizikom pre životné prostredie. „Olejko chráni prírodu“ je výnimočný projekt, ktorý je určený pre materské, základné, špeciálne a aj stredné školy v rámci celého Slovenska. 

Prečo vznikol projekt Olejko

Na Slovensku nie je triedenie odpadu žiadnou novinkou, avšak posledné roky sa čoraz viac dostáva do povedomia dôležitosť triedenia aj kuchynského odpadu a použitých jedlých olejov a tukov.

Projekt Olejko chráni prírodu je zameraný práve na triedenie (separovanie) tzv. zlatej tekutiny – oleja, ktorý je po použití likvidovaný v domácnostiach rôznym spôsobom, napr. vylievaním do drezu, toaliet, záhrad či hodený vo fľaši/sáčku do komunálneho odpadu. Práve týmito spôsobmi sa v nemalej miere znečisťuje životné prostredie, pitná voda, povrchové a podzemné vody. Je známe, že už 1 dcl oleja dokáže znečistiť tisíce litrov vody a narobiť problémy v kanalizačnom systéme, kde sa upchávajú odtokové potrubia a nastávajú problémy aj v čistiarni odpadových vôd. Rozptýlený olej vo vode poškodzuje životu dôležité podmienky pre ryby, vtáky, cicavce a iné druhy zvierat. Tento olej vo vode má podobné ničivé účinky na vodné prostredie ako ropné oleje.

V súčasnosti majú ľudia možnosť použité jedlé oleje triediť na viacerých miestach, napr. zberné stojiská v mestách a obciach či umiestnené nádoby na triedenie oleja pri obchodných reťazcoch, čerpacích staniciach a podobne.

Zároveň týmto projektom chceme ukázať mladej generácii, že každý z nás môže prispieť k ochrane životného prostredia jednoduchými a možno navonok malými, ale účinnými krokmi, ktoré vo veľkom meradle učinia dobrú vec.

Tým, že dáme žiakom a rodičom možnosť triediť tento druh odpadu priamo v škole, do ktorej prichádzajú denno-denne, tak im uľahčíme cestu k triedeniu a odovzdaniu použitého oleja. Deti zároveň budú vnímať, že spravili pre planétu a prírodu niečo prospešné.  Už len tým, že do školy priniesli vytriedený odpad v podobe použitého oleja vo fľaši zachránili život nejednej rybke, či zvieratku.

Účel projektu

  • Ochrana životného prostredia - Správne nakladanie s použitým kuchynským olejom, ktorý produkuje väčšina z nás pri príprave rôznych vyprážaných jedál.
  • Podpora triedenia použitého kuchynského oleja a dostupnejšie možnosti, kde sa daný druh odpadu môže triediť.
  • Angažovanosť a vzdelávanie detí/mládeže v rámci odpadového hospodárstva, konkrétne menej známych biologicky rozložiteľných odpadov.
  • Zhodnotenie odpadu – Odpad v podobe použitých olejov a tukov je znovupoužiteľnou surovinou, ktorú je možné využiť pri výrobe biopalív.

Ako sa môže škola zapojiť do projektu?

  • ​​​​Registrácia

Zapojenie školy do projektu sa môže prostredníctvom registrácie spustenej od 7.9.2023.

  • Nádoba na olej

Po schválenej registrácii škola obdrží 120 litrovú nádobu na zber použitého kuchynského oleja. Rozvoz nádob do škôl začína od 2.10.2023.

  • Triedenie a zber

Triediť a odovzdávať olej môže každý žiak, rodič, príbuzný alebo zamestnanec školy.

  • Žrebovanie o ceny pre školu

Aktívnym zapojením do projektu je každá škola zaradená do žrebovanie o milé výhry venované partnermi projektu.

 

Viac informácii o projekte nájdete na www.olejko.sk

Podobné články