Projekt - „Divé maky - aj my sa chceme zapojiť“ - Výroba kompostéra

Projekt - „Divé maky - aj my sa chceme zapojiť“

Vďaka finančnej podpore SAŽP – Zelenému vzdelávaciemu fondu sa nám v rámci  aktivity Pomáhame a chránime v spolupráci so SŠI vo Vranove nad Topľou podarilo vyrobiť kompostéry.

Čo môže byť pre záhradného nadšenca lepšie, ak si dopestuje vlastnú úrodu bez akýchkoľvek kupovaných prípravkov? Skvelé potom je, keď si v deň zberu úrody môže povedať, že aj to hnojivo, ktoré sa zaslúžilo o bohatý výnos, je vlastne jeho práca.

K tomu poslúži kompostovanie rastlinného záhradného odpadu. Vyrobiť si vlastný a veľký kompostér nie je vôbec zložité. Mal by však spĺňať niekoľko podmienok, predovšetkým má byť vzdušný. Vzduch, konkrétne kyslík, je základný predpoklad na to, aby fungoval správne. Ak totiž nie je v kompostovanom materiáli dostatok kyslíka, hynú baktérie zodpovedné za rozklad organickej hmoty a naopak, rozmáhajú sa baktérie mliečneho kvasenia. V kompostéri potom nedochádza k rozkladným procesom, ale k mliečnemu kvaseniu s typickým zápachom. Ideálnym materiálom na kompostér sú preto drevené dosky, napríklad aj zo starých paliet, pomocou ktorých dokážeme vytvoriť vzdušnú konštrukciu.

Do kompostéra dávame všetky pozberové zvyšky, vňate, listy, byle bez semien a aj kuchynský odpad, ktorý nie mliečneho a mäsitého pôvodu alebo nie je pokazený. Pokojne doň dávame aj pokosenú trávu, no dodržiavame zásadu, že jednotlivé vrstvy odpadu priebežne striedame – to znamená, že jemný odpad, ako je tráva, prekladáme hrubším – napríklad konárikmi, či popadanými listami. Niekoľkokrát do roka kompostovaný materiál prehodíme z jednej komory do druhej, pričom pridáme aj zopár lopát obyčajnej pôdy. Ak chcem tvorbu kompostu urýchliť, pridáme v záhradníctvach predávaný štartér kompostu, čo sú vlastne koncentrované rozkladné baktérie.

Čo do kompostu nepatrí?

Kosti, zvyšky mäsa, obsah žumpy, exkrementy zvierat, buriny s dozretými semenami, buriny rozmnožujúce sa koreňmi, napríklad pýr, kozonoha, väčšie množstvo odrezkov ihličnanov, veľa orechového lístia (prečítajte si viac v článku Čo s lístím v záhrade? Aj to orechové sa dá pri zachovaní určitých pravidiel kompostovať), šupy exotického ovocia.

Podobné články