Jarná migrácia vtáctva

Včera oficiálne odštartovala jar, ktorá v je spojená s prebúdzaním prírody po dlhej zime. Rastlin menia farby zo sivej na sviežu zelenú, spod hliny vykúkajú prvé kvety, vtáky začínajú spievať a je ich čoraz viac počuť odvšadiaľ. Počas jari môžeme byť divákmi prírodného fenoménu – migrácie vtáctva.

Migrácia vtákov pripomína večný kolobeh prírody

Tieto pozoruhodné schopnosti sťahovavých vtákov, nemožno inak ako obdivovať. Na jar a jeseň prekonajú tisícky kilometrov bez mapy. Je to fenomén, ktorý už od pradávna fascinuje celé ľudstvo, o čom svedčia aj mnohé porekadlá.

Už koncom februára začínajú prilietavať prvé škovránky, holuby hrivnáky, škorce. V marci sú to červienky, vrchárky modré, pŕhľaviare a viaceré druhy drozdov. Začína sa aj prilietavanie bocianov bielych. Ďalšie druhy prilietajú v apríly, kedy je vrchol jarnej migrácie. Tá postupne utícha s poslednými príletmi v máji, kedy priletia aj poslední migranti ako dážďovníky či muchárik malý.

Migrácia poskytuje mimoriadne vhodné podmienky na pozorovanie vtákov. Na jar po prílete hľadajú potravu a možno ich pozorovať ľahko aj v intraviláne obcí.

Aktivity na jarnú migráciu nájdete v našom on-line e-booku Poznaj prírodu na školskom dvore, ktorý si zdarma môžete stiahnuť tu: https://www.natucrea.sk/e-book-poznaj-prirodu-na-skolskom-dvore/

Podobné články