Februárové Vtáčie správy

Milí členovia a podporovatelia, milé členky a podporovateľky,

sme tu opäť s Vtáčími správami s novinkami za mesiac február a pozvánkami na nadchádzajúce akcie. V prvom rade skvelá správa, ktorá nám robí oborvskú radosť - zbierku na Halov močiar sa nám podarilo dotiahnuť do cieľa. Je to veľký úspech, ale aj zadosťučinenie a záväzok. Neprehliadnite dôležité informácie k účasti v druhom príspevku týchto Vtáčích správ. Ďalej sa dozviete, čím bude rok 2024 výnimočný v oblasti monitoringu vtáctva a tradične sme pripojili aj súhrn z aktuálneho termínu zimného sčítania vodného vtáctva, ktoré potrvá ešte do apríla. V druhej polovici nájdete dve pozvánky na akcie, zaujímavosti jednou vetou a novinky z nášho e-shopu. Príjemné čítanie.

Odkaz na odber Vtáčích správ do mailovej schranky:

https://sosbirdlifeslovensko.ecomailapp.cz/public/form/1-43c2cd496486bcc27217c3e790fb4088?fbclid=IwAR1PNanXtuODGN-LKL_-ewz3OxFxZ2zYtHFw8hHH4Y2ONmJ8urgm4Szvz5s

Halov močiar je zachránený

23. februára sme dosiahli v zbierke na Halov močiar sumu, ktorá nám umožnila odkúpiť pozemky a stať sa tak väčšinovým vlastníkom Halovho močiara. Zbierku sme spustili 23.10. s pôvodným cieľom 90 000 €. Časť prostriedkov sa nám podarilo získať z projektu BirdTour, prispeli tiež niektoré nadácie, či spoločnosti a okrem nich stovky štedrých darcov. Presne za 4 mesiace sme tak získali niečo vyše pôvodne plánovanej sumy, a vďaka tomu budeme môcť močiar nielen ochrániť a zachovať, ale aj vykonať nevyhnutné technické opatrenia, aby tu prekvital život. Zabezpečíme každoročné naplnenie Halovho močaira vodou z Laborca, odstránime čiernu skládku na jeho brehu a budeme pozorne monitorovať ako sa darí vtáctvu na tomto utešenom kúsku zeme. Ak patríte k tým, ktorí prispeli, vedzte, že vám patrí naše obrovské poďakovanie. Všetky prostriedky, ktoré ešte pribudnú na darovaciu stránku využijeme na ochranu a monitoring Halovho močiara. 

 

 

Medzinárodný monitoring bociana bieleho

Rok 2024 je pre bociany biele významný v tom, že bude v celom areáli jeho rozšírenia prebiehať medzinárodné sčítanie hniezd a mláďat. Koordináciu sčítania v jednotlivých krajinách vedie nemecká Naturschutzbund Deutschland (NABU) v spolupráci s BirdLife International.

 

Slovensko patrí medzi jednu z mála krajín, kde sčítavanie prebieha každoročne, na čom zásluhu v minulom roku má 225 dobrovoľných a 33 regionálnych spravodajcov. Vyzývame verejnosť k spolupráci pri získavaní informácií o príletoch, pozorovaní označených bocianov, fotografií hniezd, počte mláďat a iných zaujímavých pozorovaniach, ktoré môžete vkladať do databázy na stránke bociany.sk priamo na karty jednotlivých hniezd alebo do komentárov k hniezdam.  

Februárové zimné sčítanie vodného vtáctva s nádychom jari

Počas februárového termínu sčítania zimujúcich vodných vtákov bolo zaznamenaných (na základe doteraz zozbieraných údajov) vyše 50 tisíc vtákov zo 60 rôznych druhov. Stále sa u nás vyskytujú zástupcovia druhov, ktoré sa v najbližších týždňoch od nás pomaly vytratia ako sú napr. potáplice (vrátane potáplice veľkej), potápače prostredné, ľadovky potápavé, či chochlačky morské (na Hrušovskej zdrži 75 jedincov). Medzi pozorovanými vodnými vtákmi sa však už ukázalo aj viacero druhov, ktoré tu cez zimu neboli. Zaujímavým pozorovaním je beluša malá na Záhorí, nakoľko zástupcovia tohto druhu sa u nás zvyknú objavovať hojnenšie až v priebehu apríla. Toto pozorovanie je len druhým, ktoré máme v databáze z februára (aj keď v poslednej dobe bolo zdokumentovaných niekoľko decembrových a aj januárových výskytov). Niečo podobné by sa dalo napísať aj o lyžičiarovi, ktorý bol zaznamenaný na Senianskych rybníkoch a kalužiakovi červenonohom zo Záhoria. V prípade lyžičiara ide len o štvrtý a v prípade kalužiaka o prvý februárový údaj v databáze Aves-symfony. Medzi navrátilcov, ktorí sa vo februári vyskytujú bežnejšie a početnejšie patria kulíky zlaté a cíbiky, ktoré boli počas termínu sčítania zistené na viacerých lokalitách, pričom najväčší kŕdeľ cíbikov obsahoval 2500 jedincov. Oveľa viac druhov, ktoré u nás nezimovali sa určite objaví počas najbližšieho termínu sčítania cez víkend 16. a 17. marca, na ktoré Vás už teraz všetkých pozývame. 

Pozývame na akcie pre verejnosť 

Pzývame Vás tentokrát netradične na dve dobrovoľnícke podujatia zamerané na sadenie stromov. Jedno sa bude konať v Smoleniciach, ako aktivita našej trnavskej pobočky a druhé organizuje hlavné mesto SR Bratislava na Sysľovských poliach, kde aj my participujeme na dôležitom projekte LIFE STEPPE ON BORDER. Obe budú prebiehať v sobotu 16.3. Viac info o akciách po kliknutí na obrázky:

 

Zaujímavosti zo sveta jednou vetou

Aktuálna genetická štúdia vedcov z Univerzity v Turku vo Fínsku odhalila, že svetlosivá forma sfarbenia peria sovy obyčajnej súvisí s kľúčovými funkciami, ktoré pomáhajú vtákom prežiť v chladnom prostredí. S rastom globálnych teplôt sa tmavohnedé operenie pravdepodobne stane bežnejším u sov obyčajných žijúcich v chladnejších oblastiach. 

 

Dlhodobé porovnanie populácií hmyzožravých vtákov a populácií hmyzu v Británii potvrdilo vzťah medzi populáciami sýkoriek belasých a premnožením húseníc motýľov a môľ. Potvrdzuje to dôležitosť dlhodobého monitoringu bežných druhov vtákov pri štúdiu premnoženia škodcov plodín a pri biologickej ochrane.

Tichý soví let mnohé štúdie spájú s mikro zúbkovanými okrajmi sovích krídel, presné mechanizmy však boli nejasné. Teraz výskum odhalil účinky týchto mikro-zúbkov na zvuk a aerodynamický výkon sovích krídel prostredníctvom počítačového modelovania.

 

Nové odznaky na e-shope 

Doplnili sme našu ponuku odznakov o nové druhy. Verné napodobeniny vtáčích druhov aj iných živočíchov a rastlín Vám ozdobia bundu, tašku, či klobúk. Najnovšie medzi nimi nájdete napríklad aj murárika červenokrídleho, brehuľu hnedú, chavkoša nočného, ale aj sivý dobytok, ucháča sivého, šakala, či bedľu. Odznaky sa dajú objednať cez náš e-shop, kúpiť priamo v kancelárií (po dohode) a budeme ich mať so sebou aj na členskej schôdzi v infostánku.

 

e-shop

 

Ďakujeme, že ste s nami

Ďakujeme za Vašu priazeň a podporu. Ak viete o niekom, kto by mal záujem pridať sa k odoberateľom Vtáčích správ, prepošlite mu prihlasovací odkaz. Ak si neželáte naďalej dostávať Vtáčie správy kliknite sem. 

Podobné články