ENVIROPROJEKT 2021 - Chceme ísť von!

Sme malá špciálna základná škola s vyučovacím jazykom slovenským v Komárne. Súčasťou školy je špeciálna materská škola, špeciálna základná škola (A, B, C variant) a CŠPP. Škola má k dispozícii rosziahly školský areál so školskou záhradou, o ktorý sa žiaci pravidelne starajú v rámci Pracovného vyučovania. Areál poskytuje priestor na vzdelávanie vonku, ktoré považujem za moderný a inovatívny spôsob výučby, efektívny aj pre žiakov s mentálnym postihnutím. Mojim cieľom bolo dotvoriť areál na outdoorové vzdelávanie. K tomuto cieľu a snu mi pomohol úspech nášho ENVIROPROJEKTU vo výzve MŠVVaŠ s názvom - "Chceme ísť von!"

 

Cieľom projektu bolo pretvoriť časť areálu školy tak, aby sa školská záhrada stala miestom pre celoročnú výchovu a vzdelávanie žiakov vo všetkých vyučovacích predmetoch. Do výchovno – vzdelávacieho procesu implementovať moderné formy a metódy vzdelávania a odkloniť sa od tradičnej výučby, ktorá je preferovaná v rámci špeciálnych škôl, no nie vždy je v prospech žiakov s mentálnym postihnutím. Zavedením alternatívneho spôsobu výučby smerovať žiakov k zmene vnímania svojho okolia, vedomosti vedieť aplikovať v praktickom živote a prevziať zodpovednosť za svoje okolie, nielen v škole, ale aj v mimoškolskom prostredí. 

V rámci projektu sme zakúpili odbornú literatúru o outdoorovom vzdelávaní a pedagógovia na viacerých stretnutiach plánovali a vytypovali vhodné aktivity pre žiakov. Na školský dvor nám pribudlo paletové sedenie, ktoré sa stretlo s obrovským úspechom. Založili sme aj školský sad z pôvodných slovenských odrôd ovocných stromov, ktoré sme v záhrade ešte nemali. Každý žiak dostal "na starosť" 1 strom, ktorý si označil menovkou a bude pozorovať jeho zmeny a starať sa o neho. Nasadili sme aj bylinky, ktoré využijeme pri príprave jedál v školskej cvičnej kuchynke a budeme ich aj sušiť na liečivý zimný čaj. 

Najvýraznejšou zmenou bola zmena v myslení učiteľov a žiakov, vzdelávanie vonku ich od prvej chvíle nesmierne bavilo, nikto sa nenudil, každý sa veľa naučil. Významný bol aj multisenzoriálny prístup a osvojovanie si poznatkov praktickou formou. Aj keď je teraz vonku chladnejšie, pokračujeme v aktivitách, no nevieme sa dočkať jari, kedy sa vyučovanie vonku opäť naplno rozbehne.

Mgr. Nina Poláková, riaditeľka školy

Podobné články