"Divé maky - aj my sa chceme zapojiť"

Stručná anotácia, popis projektu: Cieľovou skupinou budú žiaci druhého stupňa základnej školy, žiaci praktickej školy a študenti odborného učilišťa kde sa veľký dôraz kladie na pracovné vyučovanie, pretože intelektové schopnosti sú u týchto detí obmedzené. Plánujeme vyrobiť búdky pre vtáčiky, hmyzie domčeky a motýlie záhony, vyrobiť vyvýšené záhony z dreva, naučiť sa vysádzať zeleninu, bylinky, ovocné dreviny a kríky, naučiť sa jednoduchý spôsob recyklácie biologického odpadu, vyrobiť komposter a vyrobený kompost používať v záhrade, recyklovať papier a oblečenie, naučiť sa využívať dažďovú vodu, vytvoriť zvislú kvetinovú stenu z paliet ,lavičky z drevených paliet, jahodovú pyramídu a nasadiť okrasné kríky a stromy v areáli školy, vytvoriť a prezentovať výchovno vzdelávací – edukačný program v školách určený pre žiakov s mentálnym postihnutím a žiakov z marginalizovaných skupín, za účelom šírenia osvety ,zameraných na zvyšovanie environmentálneho povedomia a informovanosti o ochrane prírody, krajiny a biodiverzity. Výchovno-vzdelávacie aktivity v oblasti biodiverzity budú prebiehať v interiéroch a exteriéroch našej školy, v lesnej škôlke a v lese pod dohľadom odborníkov. Výstupy aktivít budú dlhodobo prispievať k výchovno-vzdelávaciemu procesu detí a mládeže a k efektívnemu a zmysluplnému využitiu voľnočasových aktivít.

Ciele projektu: Naučiť sa žiť v súlade s prírodou, rešpektovať ju, starať sa o ňu a ochraňovať ju. Pochopiť význam biodiverzity pre človeka. Aktívne prispievať k ochrane biodiverzity a aplikovať prvky zelenej infraštruktúry podporujúce biodiverzitu. Povzbudiť ostatných k ochrane biodiverzity, šíriť osvetu a posilňovať povedomie o ochrane životného prostredie u detí a mládeže z marginalizovaných skupín. Rozvíjať schopnosť kooperovať v skupine, deliť si úlohy a niesť zodpovednosť. Prehlbovať, rozvíjať a upevňovať hodnotový systém v prospech konania k životnému prostrediu. Podporovať aktívny prístup k tvorbe a ochrane životného prostredia prostredníctvom praktickej výučby a environmentálnych aktivít. Formovať hodnotový systém u detí a mládeže, správne postoje a názory.

Aktivity projektu:

1.  Pomáhame a chránime -  Naučiť  sa žiť v súlade s prírodou, ochraňovať ju, starať sa o ňu a rešpektovať ju, neznečisťovať ju odpadkami a neničiť ju – potravu pre zvieratá. Vyčistiť úseky lesa, náučné chodníky a okolie školy od odpadkov. Vyrobiť búdky pre vtáčiky, hmyzie domčeky a motýlie záhony. 

2. Pestujeme a kompostujeme - Aplikovať prvky zelenej infraštruktúry podporujúce biodiverzitu. Naučiť sa poľnohospodárske postupy podporujúce biodiverzitu. Vyrobiť vyvýšené záhony  z dreva, naučiť sa vysádzať a starať sa o zeleninu, bylinky, ovocné dreviny a kríky v areáli školy ,úrodu využívať v kuchyni a na hodinách varenia a prípravy jedál, naučiť sa jednoduchý spôsob recyklácie biologického odpadu, vyrobiť komposter a vyrobený kompost používať v záhrade.

3. Šetríme a recyklujeme - Naučiť sa šetriť a neplytvať vodou a elektrinou. Recyklovať papier a oblečenie. Aktívne prispievať k ochrane biodiverzity. Naučiť sa šetriť a neplytvať vodou a elektrinou, vedieť využívať dažďovú vodu. Recyklovať papier a oblečenie. Vyrábať papier zo starých školských zošitov. Usporiadať burzu starého ošatenia a recyklovať nepotrebné oblečenie. Usporiadať výstavu recyklovaných výrobkov v Mestskom dome kultúry vo Vranove Nad Topľou.

4.  Sadíme a kultivujeme - Spolupracovať s ostatnými a spoločne rozvíjať a aplikovať stratégie na podporu biodiverzity. Aplikovať prvky zelenej infraštruktúry podporujúce biodiverzitu. Naučiť sa lesnícke postupy podporujúce biodiverzitu. Vytvoriť zvislú kvetinovú stenu z paliet, lavičky z drevených paliet a pyramídu pre jahody. Nasadiť okrasné kríky a stromy v areáli školy a v lesnej škôlke za pomoci odborníkov na lesné hospodárstvo.

5.  Vychovávame a vzdelávame - Propagovať ideu ochrany biodiverzity medzi marginalizovanými  skupinami. Povzbudiť ostatných k ochrane biodiverzity. Usporiadať vzdelávacie aktivity pre žiakov Spojenej školy internátnej vo Vranove nad Topľou v rámci realizácie projektu. Vytvoriť a prezentovať edukačný výchovno - vzdelávací program určený žiakom s mentálnym postihnutím a žiakom z marginalizovaných skupín zameraný na zvyšovanie environmentálneho povedomia a informovanosti o ochrane prírody a krajiny a biodiverzity za účelom šírenia osvety. Súčasťou edukačného programu je edukačná bábka , vypracovanie metodiky a pracovných listov.

Podobné články