Ako sme hľadali nové logo

Environmentálna výchova a vzdelávanie má v Slovenskej agentúre životného prostredia dlhú tradíciu. Napriek tomu nereprezentovalo túto zaujímavú a v poslednej dobe čoraz aktuálnejšiu tému doteraz logo. Bolo načase to zmeniť...

Ako čo najlepšie a najoriginálnejšie vytvoriť nové logo? Jednoducho. Zapojiť do toho šikovných a kreatívnych žiakov stredných odborných škôl. Po minuloročných skúsenostiach, kedy nám s tvorbou nového loga pre portál environmentálnej výchovy (ewobox.sk) pomáhali žiaci, sme sa rozhodli ísť do toho znovu. Vyhlásili sme súťaž Logo Envirovýchova pre umelecké, dizajnérske a technické stredné odborné školy. Aj napriek tomu, že stredné školy boli počas pandémie zavreté, sme do súťaže dostali 27 návrhov zo šiestich škôl. Mnohí učitelia nám písali, že to bolo síce náročné usmerňovať žiakov na diaľku, ale žiakov to bavilo.

Nemali sme konkrétnu predstavu, ako by malo naše nové logo vyzerať, podmienkou bolo iba, aby obsahovalo aj oficiálne logo SAŽP, nech je ľahko identifikovateľné.

Logá boli rôznorodé, bolo vidieť, že každý túto tému poňal individuálne. Niektoré obsahovali fotografie, či obrázky alebo zaujímavý typ písma. Postupne sa nám do TOP výberu vykryštalizovali 2 logá, zhodou okolností žiakov z tej istej školy – zo Strednej odbornej školy elektrotechnickej v Trnave. Logo Dominiky Nevídalovej nás zaujalo kruhovým tvarom pripomínajúcim pečiatku a pekne vypracovaným stromom. Na logu Pavla Vanáka sa nám zase páčil kmeň stromu v tvare V (ako výchova). Oboch žiakov sme poprosili o drobné úpravy ich návrhov. Ani tak sme sa nevedeli rozhodnúť. A tak náš šikovný grafik Stanko spojil obidve logá do jedného a vzniklo niečo úplne nové a originálne.

Čo teda naše logo symbolizuje?

Strom predstavuje našu hlavnú tému – prírodu a jej ochranu. Kruhový pečiatkový tvar symbolizuje tú pomyselnú pečať, ktorú environmentálnou výchovou vtláčame do každého žiaka, učiteľa, či obyvateľa Slovenska. Prerušovaná linka transformuje do loga aj iné predstavy:
- nič a nikto nie je dokonalý,
- pripomína obrys Zeme, či vychádzajúceho Slnka,
- naznačuje ťah rukou/štetcom = vlastný vklad, tvorivosť.

Logo by sme chceli využívať vo všetkých našich novo pripravovaných publikáciách, materiáloch, či na facebookovej stránke.

Dúfame, že sa vám páči, tak ako nám. Vykročte s nami s našim novým logom na zelenú.

Podobné články