Zimní spáči a svet hmyzu

Hoci Martin na bielom koni neprišiel, my sme zavítali 11.11 na bielom aute do slnkom zaliatej Kremnice, konkrétne do základnej školy medzi žiakov 3. ročníka. Spolu s deťmi sme sa rozprávali o zvieratách v zime, prečo niektoré spia, či je medveď, ježko, jazvec, svišť a iné  pravými alebo nepravými spáčmi, určovali sme stopy zvierat a zabrdli sme aj do sveta hmyzu.

Počasie nepôsobí len na ľudí, citlivo ho vnímajú aj zvieratá. Jedným zo spôsobov ako prečkať obdobie zimy a nedostatku potravy je aj zimný spánok. Ten môže byť pravý a nepravý. Verte či neverte skúsenosti s nepravými zimnými spáčmi ako sú medvede mali aj naši poslucháči z Kremnice. "Medveď k nám prišiel až do záhrady...a ja som ho stretol tiež v prírode počas prechádzky...ja som videla medvedie stopy", prekrikovali sa deti jeden cez druhého. Keď je veru slabá zima, medveď nestihne zaliezť do brloha a zháňa si ešte kde-tu nejakú potravu. Energiu majú tieto šelmy uloženú vo forme tuku, ktorý spaľujú v spánku. V čase, keď si zháňajú potravu, skonzumujú denne 10 až 25kg jedla.

Deti sa dozvedeli aj o pravých spáčoch, akými sú hlodavce a hmyzožravce, teda svišť, syseľ, jež a niektoré druhy netopierov. Ich zimný spánok je spôsobený nedostatkom potravy a ochladením. Týmto zvieratám sa v zime obmedzí dýchanie, tepová frekvencia a telesná teplota.

Neskôr sme diskutovali aj o hmyze, ich význame a dôležitosti v prírode. Žiaci pomocou obrázkov rozprávali o danom chrobákovi či pavúkovi, rozdeľovali hmyz do skupín a spoločne sme hľadali ich charakteristiky a rozdiely. Aktívni žiaci boli za svoje vedomosti aj odmenení. Na záver sme si spoločne vysvetlili pomocou špagátu komplexnosť a ekológiu vzťahov v prírode, čo s čím súvisí a aké je to dôležité.

Podobné články