Udržateľná BÚDA a Cirkulárny ŽIAR

Úspešné podujatie Cirkulárny ŽIAR v marci 2023 zorganizovalo OZ MYesto, v spolupráci s mestom Žiar nad Hronom a Mestským kultúrnym centrom. Uskutočnilo sa v rámci projektu "Udržateľná BÚDA", ktorý bol realizovaný s finančnou podporou Zeleného vzdelávacieho fondu 4/2022 formou dotácie Environmentálneho fondu, ako aj s priamym finančným prispením mesta Žiar nad Hronom. 

Okrem toho sa v rámci projektu organizovalo napríklad ekologické divadelné predstavenie Zero Waste: Lovec plastov, workshopy Primát, Zerowasterka a Mesačnica, ako aj ďalšie komunitné environmentálne orientované podujatia, ako swap detských kníh, či swap oblečenia. Všetky podujatia boli zamerané na oblasť cirkulárnej ekonomiky a špecificky na predchádzanie tvorby odpadu. 

Záštitu nad podujatím prevzal primátor Žiaru nad Hronom, Peter Antal, ktorý ho v úvode aj otvoril. Hlavným poslaním podujatia bolo dostať viac do povedomia tému cirkulárnej ekonomiky, ktorej sa ekomunitné centrum BÚDA po praktickej stránke od svojho vzniku venuje. Podujatie tiež malo za cieľ vytvoriť priestor pre diskusiu o tejto oblasti, a to medzi samosprávou, odbornou verejnosťou, ako aj širšou - neodbornou verejnosťou. Malo zámer naštartovať diskusiu o tom, ako by v oblasti cirkulárnej ekonomiky, ktorá má priamy súvis s prebiehajúcou klimatickou zmenou a ochranou životného prostredia, mohlo mesto ďalej napredovať, aj v úzkej spolupráci s jeho obyvateľmi. Príkladom takejto spolupráce bola aj samotná organizácia podujatia, ktorá prebehla v spolupráci ekocentra BÚDA a Odboru životného prostredia a infraštruktúry - Oddelenie odpadového hospodárstva. 

Ako lektorky boli pozvané odborníčky z Inštitútu cirkulárnej ekonomiky (INCIEN), ktoré sa v rámci svojho workshopu pod názvom „Čo si predstaviť pod pojmom cirkulárna ekonomika“. Lektorky sa v rámci svojho workshopu venovali rôznym kontextom cirkularity, najmä so zameraním na odpadové hospodárstvo a jeho lokálny, a to ako inštitucionálny, tak aj individuálny, kontext. Podľa INCIENu za rok 2022 celosvetový podiel cirkulárnej ekonomiky tvoril len 7,2%. Práve v odpadovom hospodárstve videli veľký priestor na zlepšenie a zmenu, pričom takáto zmena si vyžaduje celkovú zmenu paradigmy: vnímať odpad ako zdroj.

Ďalším bodom programu bola prezentácia firmy EcoButt, ktorá sa venuje recyklácii cigaretových ohorkov a v Žiari nad Hronom spustila svoj pilotný projekt. V spolupráci s partnermi v meste vybudovala aj prvú cestu s použitím tohto recyklovaného materiálu. Druhým príkladom dobrej praxe bolo občianske združenie Ši a nechaj šiť zo Sliača, ktoré sa venuje predovšetkým výrobe upcyklovaných ľadviniek, v spojení s chránenou dielňou. Súčasťou podujatia bola aj zbierka materiálov pre toto združenie. Pre priblíženie témy cirkulárnej ekonomiky širšej verejnosti a jej dosah na každodenný život jednotlivca, boli súčasťou podujatia aj panelová výstava Kolobeh odpadu a Obehový minitrh. V rámci neho predstavili svoje výrobky viaceré tvorkyne z rôznych regiónov, ktoré sa vo svojej ručnej tvorbe venujú upcyklácii v nejakej forme, t.j. pracujú s už použitými materiálmi alebo inak prispievajú k minimalizácii odpadu.

Podnetná diskusia medzi účastníkmi otvorila viacero tém. Mesto Žiar nad Hronom má v porovnaní s inými mestami kvalitne vybudovanú odpadovú infraštruktúru, aj obyvateľstvo s vysokou citlivosťou napr. pre separovaný zber. Práve z tohto dôvodu by sa mohlo stať lídrom aj v oblasti cirkulárnej ekonomiky. Má veľký potenciál v oblasti predchádzania tvorby odpadu, ďalšieho vzdelávania deti a mládeže, a v neposlednom rade aj v zapojení verejnosti do rôznych iniciatív. Táto aktivita stala základom pre ďalšiu dlhodobú spoluprácu v oblasti cirkulárnej ekonomiky s mestom Žiar nad Hronom, pod zastrešujúcim názvom “Cirkulárny ŽIAR”. 

/photo credit: Dušan Pethö, Žiar nad Hronom vo fotografiách/

 

 

Podobné články