“Separujme a minimalizujme odpad” – úspešne zrealizovaný projekt

Každá samospráva pozná slabé miesta odpadového hospodárstva a dobre vie, kde potrebuje zvýšiť aktivitu pre zlepšenie výsledkov. Rovnako to bolo aj v našom meste. S podporou Envirofondu sa nám podarilo zrealizovať niekoľko aktivít, ktoré zvyšujú povedomie o odpadoch a o dôležitosti správneho nakladania s nimi. 

“Separujme a minimalizujme odpad” – úspešne zrealizovaný projekt

 

Názov príjemcu dotácie: Mesto Svidník

Názov projektu: Separujme a minimalizujme odpad

Poskytovateľ: Environmentálny fond

Výška poskytnutej dotácie: 30 984,00 €

Obdobie realizácie: 01/2022 - 06/2023.

 

Projekt bol zameraný na podporu aktivít environmentálnej výchovy, vzdelávania a osvety. Dosiahol sa cieľ projektu, ktorým  je podporiť činnosť smerujúcu k ochrane životného prostredia a trvalo udržateľnému využívaniu jeho zložiek a ochrane prírody. Zrealizovali sa nasledovné aktivity:

1. Zálohuj, ale trieď ďalej (tlač a distribúcia 3300 ks letákov) – Cieľom informačnej kampane bolo motivovať a informovať ľudí, že nápojové obaly tvoria iba 23% všetkých plastových obalov, ktoré sú uvádzané na trh, teda svoju pozornosť musíme venovať aj nezálohovaným obalom (mlieko, jedlé oleje), fóliám, obalom od jogurtov, mäsových výrobkov, obalom od donáškových služieb, polystyrénu, VKM obalom a kovovým obalom (konzervy) atď. Letáky boli určené pre širokú verejnosť.

2. Ako môžeme lepšie triediť (tlač a distribúcia 3300 ks brožúr) – brožúry informujúce o možnostiach separovania, obsahujúce aj praktické rady pre bežného občana. Brožúry boli určené pre širokú verejnosť.

3. Vytriedili sme naozaj všetko – na mieste dostupnom širokej verejnosti (v centre mesta - na peššej zóne) sme zrealizovali verejnú analýzu zmesového komunálneho odpadu zozbieraného od miestnych rodinných domov. Následne poukazujeme na nízku mieru vytriedenia odpadu (až 89,86 % odpadu nemuselo skončiť v zmesovom komunálnom odpade!).

4. Vytriedil si všetko? (obstaranie 5 ks polykarbonátových zberných nádob) – aktivita zameraná na osvetu občanov o tom, čo sa v zbernom kontajneri nachádza - obstaranie priehľadných polykarbonátových nádob na zmesový komunálny odpad za účelom uvedomenia si zloženia odpadu, ktorý sa v nádobách nachádza a poukázania na potrebu zvýšenia triedenia a predchádzanie vzniku odpadu.

 5. Naučíme to aj rodičov – zorganizovali sme školenie pre žiakov 2. stupňa ZŠ za účelom predchádzania vzniku odpadu a efektívnejšieho triedenia komunálneho odpadu.

6. Vezmi si svoj hrnček (obstaranie 1 000 ks hrnčekov a ich bezodplatné poskytnutie obyvateľom) – tovar dodaný a na verejných akciách poskytnutý obyvateľom.

 

Projekt bol zrealizovaný s podporou Environmentálneho fondu.

Podobné články