SAŽP na Noci výskumníkov

Posledný septembrový piatok, 29. 9. 2023,  patril už 17. ročníku Noci výskumníkov – jedinečnému festivalu vedy, ktorý má za cieľ interaktívnym spôsobom šíriť vedecké poznatky a objavy. Sme hrdí, že aj na Slovensku môžeme byť súčasťou podujatia, ktoré sa každoročne koná v rovnaký deň vo viacerých krajinách Európy (viac ako 25 zapojených krajín a 300 miest).

Podujatie sa uskutočnilo vo viacerých mestách po celom Slovensku: v Bratislave, Košiciach, Banskej Bystrici, Žiline, Poprade a ďalších sprievodných lokalitách. Celodenný program ponúkol inšpiratívne vedecké prezentácie, diskusie, interakcie s vedcami a inovátormi v stánkoch, ako aj atraktívny program na pódiu. Okrem hlavného programu vo festivalových mestách bolo súčasťou podujatia množstvo sprievodných akcií v deň podujatia, ale aj pred ním a po ňom.

Vzhľadom k ústrednej téme tohto ročníka, ktorou bola voda, na podujatí nemohla chýbať ani Slovenská agentúra životného prostredia, ktorá sa širokej verejnosti predstavila so svojimi aktivitami na viacerých stanovištiach.

O program na jednom zo stanovíšť sa postarali kolegovia z projektu LIFE IP, ktorí sa zaoberali kvalitou ovzdušia, ktorá významnou mierou ovplyvňuje stav životného prostredia. Pre širokú verejnosť si pripravili rôzne informačné materiály, pracovné listy, kvízy, ale aj ukážku merania vlhkosti dreva. K týmto aktivitám si pripravili aj program na hlavnom pódiu.

Ponuku interaktívnych aktivít na podujatí opäť obohatil EKOMERAČ – interaktívny merač ekologickej stopy v tvare zemegule, pomocou ktorého si široká verejnosť mohla vypočítať, ako veľmi zaťažuje svojím životným štýlom prírodné zdroje.

Prezentovaný bol aj projekt Climabest – Menej áut, viac života, v rámci ktorého sa zamestnanci delili s verejnosťou o svoje skúsenosti a postrehy v oblasti udržateľnej mobility prostredníctvom rôznych informačných materiálov a kvízu.

Podobné články