Nezabudnite na Geamănu!

Geamăna je malá obec v údolí v Apusenských horách v Rumunsku. Takmer celá dedina je pochovaná pod hrubou vrstvou odpadu. Od 90. rokov ju zaplavuje toxické bahno z povrchovej ťažby bane na meď. Okolo odkaliska žije niekoľko posledných ľudí, najmä staršie vdovy, ktoré tvrdohlavo odmietajú opustiť svoje domovy. Obvod banskej skládky je 18 km a neustále sa jej objem zväčšuje. Denne do údolia priteká 14 tis ton odpadu, v dôsledku čoho sa hladina odkaliska každoročne zvýši o jeden meter.

Od roku 2020 ako dokumentaristi pravidelne navštevujeme rumunskú obec Geamăna a dokumentujeme v nej život posledných starousadlíkov. Prostredníctvom rozhovorov a filmových záznamov sa snažíme zachytiť rozpadávajúcu sa malú komunitu a zároveň sledujeme zánik krajiny, dopady ekologickej katastrofy. Komunitu obce tvorí 12 vdov, ktoré žijú v tesnej blízkosti odkaliska a pre svoj vzťah ku koreňom odmietajú opustiť toto územie. Ľudia sa dennodenne prizerajú ako k ich domovom pomaly stúpa bahno. 

Sme presvedčení, že v Geamăne je možné tak trochu nazrieť do našej vlastnej budúcnosti. Je v nej obsiahnutá symbolika nášho sveta, ktorý nás ešte len čaká. Tak ako obyvatelia obce, ktorí zostali v toxickom prostredí a neodišli, aj my, alebo generácie, ktoré prídu po nás, sa budeme musieť prispôsobiť, adaptovať na nové, zmenené podmienky. Jedného dňa bahno vystúpa aj k našim domom a my nebudeme mať na výber.

Minulý rok v decembri sme na tému Geamăna prostredníctvom Zeleného vzdelávacieho fondu realizovali sériu stredoškolských prednášok. Spoločne so študentmi sme diskutovali o osude dediny a hľadali sme možnosti sebarealizácie, aké má mladý človek v rámci nahliadania na svet okolo k dispozícií. Projekt Nezabudnite na Geamănu, ktorý bol realizovaný s finančnou podporou Zeleného vzdelávacieho fondu formou dotácie z Environmentálneho fondu, je projektom občianskeho združenia ČERNOZEM. Pod projektovým zámerom sú podpísaní členovia a zároveň autori projektu Miro Jelok a Katarína Jonisová. 

Cieľom besied bolo vyrozprávať mladým ľuďom geamănský príbeh, jeho genézu a súčasný stav, súčasne bolo snahou vyvolať medzi študentmi diskusiu, podnietiť ich v uvažovaní o zmene perspektívy, nahliadnuť inak na budúcnosť ľudského druhu. Súčasťou prednášok bola prezentácia audiovizuálneho materiálu, ktorí autori realizovali v potápajúcej sa dedine. Príbehy dvoch žien, ktoré si vzájomne pomáhajú prežiť, pričom ani jedna z nich nemieni opustiť svoje rodisko, každá z iných dôvodov. Na príklade Geamăny vieme presne popísať, kam ako spoločnosť smerujeme. Vidíme čosi, čo nás potencionálne čaká. Silný environmentálny odkaz je vyrozprávaný skrz intímne príbehy ľudí, o to viac sa vyjavuje samotná veľkosť deštrukcie. Nastupujúca generácia bude jednou z tých, ktorá bude musieť tieto problémy riešiť čoraz častejšie.

Podobné články