Hanušovské včielky zo základnej školy

Do Enviroprojektu 2023 sme sa zapojili projektom s názvom Hanušovské včielky zo základnej školy. 

 

 

Sme plneorganizovaná škola s počtom žiakov 648. Škola ja zameraná hlavne na výučbu cudzích jazykov, regionálnu a športovú výchovu. V spolupráci so Slovenským zväzom ľadového hokeja sme vybudovali hokejovú športovú halu, kde si žiaci a komunita užíva korčuľovanie a hranie ľadového hokeja už druhý rok. Nemenej dôležité miesto má aj environmentálna výchova. Ako škola smea  zaradaní do celosvetovej siete Eco-schools. A v projekte zelená škola sme zapojení už piatim rokom, aktuálne v téme odpad. V predošlých rokoch v témach zeleň a voda sa nám podarilo spolu so žiakmi, zamestnancami, rodičmi a komunitou podarilo vytvoriť pekné projekty a tu  ako sú: Bylinková špirála, Dažďová záhrada, Hmyzí bufet / domček, Zelená stena, Jazierko, Akvárium

Enviroprojekt 2023 nám ponúkol možnosť využiť aj školskú záhradu s cieľom osadiť tam záhradný domček na uskladnenie včelárskeho náradia a v budúcnosti ho možno aj využiť na apiterapiu, vybudovať malý ekopriestor s úľovými zostavami,na začiatok s dvomi včelstvami, s dôrazom na vedenie žiakov k zodpovednému správaniu voči vzácnemu živočišnému druhu a obnoviť tým aj ekosystém v meste vybudovaním malej náučnej včelnice na školskom pozemku, vytvoriť malú zážitkovú api-enviroučebňu z lavičiek a stola využijúc drevo zo škoského pozemku a dobrovoľníkov s ohľadom na environmentlálnu výchovu ako prierezovú tému v prírodovedných predmetoch a vzdelávacích krúžkov – žiaci spolu s učiteľom na hodine technickej výchovy pripravili  drevo na osadenie lavičiek, ktoré sa uskutoční na jar.

Rozvíjanie zážitkového učenie u žiakov prebieha aj prostredníctvom včelárskeho krúžku, ktorý vznikol v tomto školskom roku a teší sa záujmu mnohých žiakov. Žiaci sa učia o včelách: biológii včiel, chorobách a škodcoch, včelej pastve, včelárstve prakticka, ale aj prostredníctvom vedomostnej hry „ Krajina Včiel. Včely sú v období jesene a zimy zazimovane a nerušené. Aktívna práca na včelnici začína na jar, avšak včelár sa na to pripravuje už počas celej zimy. So žiakmi postupujeme tak, aby sa oboznámili so všetkým  prácami počas včelárskeho roka. Žiaci si rozvíjali praktické včelárske zručnosti napríklad pri skladaní úľa a poznávaní jednotlivých komponentov. Jeden z úľov sme osadili aj vo vnútorných priestoroch školy. Skúšanie a obliekanie sa do ochranných  kombinéz bol tiež veľkým zážitkom.  V zime včelári neoddychujú a pripravujú si  napríklad aj rámiky, ktoré budú potrebovať počas sezóny,  aj my sme si preto skladali a zbíjali z hotových kúpených prírezov rámiky typu Langstroth a vyriešili aj priestor na ich uskladnenie mimo sezóny. Ďalšou fázou bude ich drôtikovanie a zatavovanie medzistienok, ktoré už máme zakúpené. Žiaci si vo vianočnom období vyskúšali  prácu so včelími produktami , konkrétne to bolo odlievanie sviečok z vosku, ktorým predchádzala príprava foriem a knôtov. Neskôr ich ponúkali na vianočnej burze. Práca na včelnici si vyžaduje na začiatku mnoho náradia, ktoré sme si zakúpili, aby sme boli pripravaní na sezónu. Realizovať zbieranie medu-medobranie, skúšať rôzne včelárske postupy bude prebiehať v sezóne od marca do augusta. Verím, že priroda k nám bude láskava a okrem nových zručnosti a vedomosti  si vytočíme aj sladkú pochúťku v podobe medu.

Podobné články