Na bratislavských internátoch už nebude jedlo zbytočne končiť v smetných košoch

Vedeli ste, že až 40 % potravín určených na ľudskú spotrebu končí na smetisku? Pritom každý desiaty človek na svete hladuje. Absolventka Sokratovho inštiútu Michaela Prablesková sa rozhodla zatočiť s potravinovým odpadom na bratislavských internátoch. Spolu s občianskym združením Free Food v Mlynskej doline umiestnili komunitné chladničky na zdieľanie potravín a dali tak prebytočnému jedlu druhú šancu. Mnohí študenti určite ocenia, že sa teraz budú môcť najesť nielen ekologicky, ale aj s ohľadom na svoju peňaženku.

Na Slovensku sa ročne vyprodukuje odhadom 0,86 mil. ton potravinového odpadu, čo predstavuje asi 163 kg na obyvateľa. Niektoré štatistiky uvádzajú 112 kg vyhodeného jedla na obyvateľa. V konečnom dôsledku Slovensko stále nemá celistvé údaje o plytvaní obyvateľstva, čo predstavuje ďalšiu obrovskú prekážku v riešení tohto problému. V roku 2016 vyhodilo 5 obchodných reťazcov dokopy 15 tisíc ton použiteľných potravín, pričom na Slovensku žije takmer milión ľudí na hranici chudoby. Za najväčšie straty však môžu práve domácnosti. Pripisuje sa im až polovica celkového potravinového odpadu. V slovenských domácnostiach sa vyhodí 40-60 kg na osobu za rok. Až 9 % domácností vyhadzuje potraviny na dennej báze. Najčastejšie končia ako odpad ovocie a zelenina, chlieb a pečivo a tiež varené jedlo a mliečne výrobky. 

Hlavnou príčinou vzniku odpadu je, že nakupujeme viac potravín, ako dokážeme spotrebovať a nevieme ich správne skladovať. Jedným z možných riešení tohto problému sú aj komunitné chladničky, v ktorých môžu ľudia medzi sebou zdieľať potraviny, ktoré sami nedokážu spotrebovať. Takýmto spôsobom je možné nielen znížiť úroveň plytvania, ale taktiež zabezpečiť jednoduchý prístup k strave pre ľudí z horších sociálnych pomerov. Komunitné chladničky už dlho úspešne fungujú v zahraničí, no u nás sú pomerne zriedkavé. Projekt realizovala absolventka Sokratovho inštitútu Michaela Prablesková v spolupráci s občianskym združením Free Food, ktoré v roku 2017 inštalovalo prvú komunitnú chladničku v Novej Cvernovke. Tentoraz sa zamerali na bratislavské internáty a  umiestnili rovno dve nové chladničky do Vysokoškolského internátneho mesta Ľudovíta Štúra, kde žije približne 6000 študentov.

Prvú internátnu chladničku prišli slávnostne otvoriť slovenskí greenfluenceri Natália Pažická a Viktor Vincze. Súčasťou otvorenia bola aj diskusia ohľadom plytvania potravinami, ktorú viedla odborníčka Alexandra Kolarik. Ak sa chcete dozvedieť zaujímavé fakty a tipy ako znížiť plytvanie vo vašej domácnosti, záznam z diskusie si môžete pozrieť tu. Štartovací balíček potravín pre študento poskytlo Tesco a čistotu chladničiek sa postarali 100% prírodné čistiace prostriedky CHISTEE.  

Projekt reaguje na celosvetový problém plytvania potravinami. V odpade končí až jedna tretina všetkých vyprodukovaných potravín. Bratislavským študentom nie je tento problém ľahostajný, preto chcú znížiť objem zbytočne vyhodených potravín. „Študenti často odchádzajú na víkendy domov a nestíhajú nakúpené potraviny skonzumovať alebo naopak prídu z domu príliš nabalení. A tak v košoch často končí jedlo, ktoré by nemuselo,“ hovorí Prablesková. Komunitné chladničky majú pomôcť zdieľaniu nadbytočných potravín, motivovať študentov k ekologickému správaniu a tiež pomôcť študentom zo sociálne slabšieho prostredia. 

Do chladničky však nemôžu študenti umiestňovať čokoľvek. Zdieľať sa bude prevažne ovocie, zelenina a balené výrobky s neporušeným obalom. Podrobný súbor pravidiel je umiestnený priamo na chladničkách aj informačných letákoch pre užívateľov. Tieto pravidlá zabezpečia bezpečné a zdravotne nezávadné používanie chladničky. O čistotu a poriadok sa budú starať zamestnanci kultúrneho centra a dobrovoľníci z radov študentov.

Otvorením chladničiek sa však celý projekt nekončí. Autori už stihli zrealizovať workshop výroby voskových obrúskov aj premietanie oceňovaného kanadského dokumentárneho filmu Dojedz to- príbeh o plytvaní potravinami. V podobných  aktivitách plánujú pokračovať aj naďalej a motivovať tak študentov k uvedomelému a ekologickému životnému štýlu.

Tento projekt bol hradený zo Zeleného vzdelávacieho fondu Slovenskej agentúry životného prostredia.  Hlavní partneri projektu:

 

Obrázok, na ktorom je text, ClipArt

Automaticky generovaný popis

Podobné články