Medzinárodný deň lesov oslavuje 10. výročie

Tlačová správa 

Zvolen, 14.03. 2022

Medzinárodný deň lesov oslavuje 10. výročie

Už od roku 2012 je Organizáciou pre výživu a poľnohospodárstvo (Food and Agriculture Organisation, FAO/United Nations) vyhlásený a od roku 2013 aj oslovovaný  21. 3. ako Medzinárodný deň lesov. Jeho cieľom je zvýšiť povedomie o hospodárení, ochrane a trvalo udržateľnom rozvoji všetkých typov lesov v prospech súčasných a budúcich generácií. Téma roka 2022 je Lesy a udržateľná výroba a spotreba“ s podtitulom „Zvoľme si udržateľné drevo pre ľudí a našu planétu“. 

Rok 2022 pokračuje v začatej dekáde obnovy ekosystémov. Jej cieľom je zabrániť, zastaviť a zvrátiť degradáciu ekosystémov na každom kontinente a v každom oceáne. Lesy pokrývajúce asi jednu tretinu zemského povrchu (na Slovensku viac ako 41% povrchu) pomáhajú v boji proti následkom zmeny klímy, chránia biodiverzitu, pôdu, rieky, sú pre ľudí zdravým prostredím na oddych, ale poskytujú im aj potravu či drevo.

Drevo je krásny, prirodzený a ušľachtilý materiál. Je späté s človekom počas celého jeho života. Drevo je základný produkt lesného hospodárstva a je  to ekologický, trvale obnoviteľný, recyklovateľný materiál. Drevo rastie niekoľko desiatok rokov. Počas svojho rastu zachytáva uhlík z atmosféry a neskôr ho v rámci produktov z dreva dlhodobo ukladá a rovnako vhodne získaná energia z dreva nahrádza fosílne zdroje. . Týmto spôsobom sa lesné ekosystémy výrazne podieľajú na zmierňovaní vplyvu zmeny klímy.. Kaskádovitým využívaním dreva v každodennom živote sa predlžuje jeho životnosť a znižuje materiálová stopa. A toto všetko sú témy, ktoré sa premietli do kampane k Medzinárodnému dňu lesov 2022 nielen v online priestore, ale aj formou pripravených workshopov určených deťom materských škôl a žiakom základných škôl zastrešených lesnými pedagógmi v období od 15. do 25. marca 2022. Zaujímavou sa stáva i výzva na „drevené počítanie“, ktorá má priniesť uvedomenie si využitia dreva a výrobkov z neho v každodennom živote človeka.

 

Podporný materiál ku kampani je možné nájsť na Lesná pedagogika, Medzinárodný deň lesov  a na sociálnej sieti www.facebook.com/lesnapedagogika.

Kampaň pripravilo: Národné lesnícke centrum – Centrum transferu poznatkov a lesnej pedagogiky.

Kontakt k aktuálnej téme:

 

Ing. Veronika Jaloviarová

Národné lesnícke centrum – Centrum transferu poznatkov a lesnej pedagogiky, Sokolská 2, 960 01 Zvolen

Mail: veronika.jaloviarova@nlcsk.org

Tel.: +421 45 53 14 268

 

Podobné články