Enviroprojekt 2022

Rozvojový projekt „ ENVIROPROJEKT 2022“ financovaný z MŠVVaŠ SR

Názov projektu : Život a tajomstvá jazierka

Téma projektu: Predchádzanie dôsledkov zmeny klímy – prevencia povodní a sucha, dažďové záhrady, zelené steny

Cieľ: Rozvíjať prírodovedné kompetencie žiakov školy so zameraním na predchádzanie dôsledkov zmeny klímy, využívanie dažďovej vody, špecificky žiakov 7. ročníka priamo na vyučovaní.

Špecifický cieľ: Rozvíjať prírodovedné kompetencie žiakov na vyučovaní povinne voliteľného predmetu Environmentálna výchova (VOP-ENV), obnovou jazierka, systémom aktivizujúcich metód a implementovaním zážitkového a praktického učenia zdokonaľovať prírodovedné zručnosti.

Zámer projektu: zlepšenie nedostatočne rozvinutej prírodovednej gramotnosti a súčasnej úrovne vnímania environmentálnej výchovy. Takisto zdokonalenie praktických skúseností a zručností žiakov v každodenných životných situáciách zameraných na životné prostredie. Spoznať a pochopiť význam vody, využitie dažďovej vody, aj ju využívať v záhrade školy, ohrozovanie a ochrana vôd, využívanie pitnej vody u nás a vo svete, čistenie odpadových vôd, poznať vplyv kyslých dažďov.

Cieľové skupiny, ich spolupráca a lokalizácia projektu: žiaci Základnej školy v Pate, konkrétne žiaci siedmeho ročníka, učiteľka environmentálnej výchovy, biológie a chémie. Pedagógovia zapojení do realizácie praktických aktivít projektu počas vyučovania THD, BIO, ENV, školník, 1 externý miestny záhradkár, 1 externý izolatér, zriaďovateľ, rodičia žiakov našej školy, OZ Rodičia a deti.

Charakteristika projektu, východisková situácia, aktivity na dosiahnutie cieľa, kvantitatívne výstupy a kvalitatívne výstupy projektu.

Spätosť človeka s prírodou, s jej zákonmi a významom pre život človeka tvoria súzvuk. Naši žiaci chápu globálne problémy a postupne aktívne a efektívne chránia životné prostredie. Zameriavame na vyučovanie environmentálnej výchovy v komplexnom vnímaní a rozvíjaní kľúčových kompetencií. Rozvíjame prírodovednú gramotnosť a súčasne praktické zručnosti žiakov v každodenných situáciách spätých so životným prostredím.

V areáli školy je záhradné jazierko s fontánou, ktoré už dávno neplnilo svoju funkciu. Vytvorili sme súbor aktivizujúcich metód, ktoré slúžili na jeho obnovu. Zachytávame dažďovú vodu priamo do jazierka, je to zároveň externá učebňa na praktické zručnosti implementovaním zážitkového učenia, na zdokonaľovanie prírodovedných zručností a kladie dôraz na praktické skúsenosti v reálnych prírodných podmienkach. 

Hlavné aktivity:

1. Záhradné jazierko obnova jazierka prispieva k lepšiemu chápaniu životného prostredia, významu vody a využitia dažďovej vody.

A1: Záhradné jazierko – obnova – jún 2022 

A1.1 Návrh – plán ext. učebne – technická dokumentácia – jún/júl 2022

A1.2 Obnova jazierka Úloha 1.2.1 – Odborné inštalovanie izolačnej jazierkovej fólie – august/september 2022

A1.3 Prívod dažďovej vody do jazierka - august/september 2022 Úloha 1.3.1 úprava zvodov a zakopanie rúr - september/október 2022

A1.4 Vysadenie rastlín: vodných, záhradných - október 2022

2. Realizácia vyučovaniaTajomstvá jazierka

A2.1 Realizácia praktických cvičení a praktických činností - od novembra 2022 počas celého roka 2023

Pestovanie rastlín v rôznych podmienkach a stanovištiach (vodné, slnečné, tienisté...), zberanie dažďovej vody, inštalovanie lavičiek, domčekov pre hmyz a vtáky, inštalovanie informačných tabúľ, z ktorých sa dozvedia informácie o pestovaných rastlinách, hmyze a vtáctve, ktoré sa vyskytuje v danej oblasti.

Indikátory úspešnosti

  • teoretické vedomosti v ucelenej podobe pomocou aktivizujúcich metód v exteriéri,
  • vedieť prezentovať svoje vedomosti v rovesníckom učení
  • poznať vhodné podmienky rastlín a živočíchov v našom okolí - poznať význam využitia dažďovej vody, aj ju využiť v záhrade školy, poznať vplyv kyslých dažďov

Udržateľnosť projektu 

  • vytvorili sme krásne prostredie, ktoré bude slúžiť ako učebňa aj oddychová a relaxačná zóna pre všetkých
  • o rastliny okolo jazierka a o živočíkov v jazierku (rybičky, korytnačky) sa budeme neustále starať 
  • ekoučebňu budeme sústavne dopĺňať o nové informácie

Podobné články