Enviro.parti – konferencia venovaná envirovýchove, participácii a spolupráci v Banskobystrickom kraji je úspešne za nami

Enviro.parti – konferencia venovaná envirovýchove, participácii a spolupráci v Banskobystrickom kraji je úspešne za nami. V priestoroch Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici prepojila poskytovateľov envirovýchovy, učiteľov i žiakov a zároveň zavŕšila participatívny proces, ktorý realizoval Úrad Banskobystrického samosprávneho kraja v rámci prípravy krajskej koncepcie EVVO.

O povzbudivé otvorenie podujatia sa postarala pani vedúca oddelenia územného plánovania a životného prostredia Miroslava Valková, ktorá následne prenechala slovo Alexandre Jóbovej, aby informačne zarámcovala sériu participatívnych podujatí relizovaných v rámci prípravy Koncepcie environmentálnej výchovy, vzdelávania a osvety v Banskobystrickom samosprávnom kraji do roku 2030.

Dopoludňajším blokom Participácia, angažovanosť a zelené aktivity nás previedli tri rečníčky, Lucia Rossová (Green Foundation), Anna Wien (Participation Factory) a Kristína Očenášová (Show Your Talent), ktoré predstavili rôzne spôsoby zapájania mládeže do rozvoja miestnych komunít, či už prostredníctvom realizácie študentských projektov, alebo školských a mestských participatívnych rozpočtov.

Po úvodnom bloku prebehlo zoznamovacie world café, ktorého cieľom bolo zosieťovať poskytovateľov envirovýchovy a učiteľov stredných škôl, zažiť osobný kontakt, spoznať ponuku vzdelávacích aktivít a hľadať príležitosti na spoluprácu. „Výborné bolo zoznamovacie world café, kde sme mohli predstaviť našu ponuku vzdelávacích environmentálnych aktivít, ale aj spoznať aktivity iných zúčastnených organizácií. Plus stretnutie s učiteľmi bolo rovnako výborné a pre mňa podnetné“, zhodnotil v dotazníku spätnej väzby jeden zo zúčastnených.

Paralelne s touto aktivitou sme realizovali fókusové skupiny so žiakmi, kde sme zisťovali, ako vnímajú výučbu a realizáciu envirovýchovy na svojej škole a ako by z ich perspektívy mohla fungovať ešte lepšie. Výstupy zo skupín poslúžia ako podklady pre krajskú koncepciu envirovýchovy, ale aj ako inšpirácia pre učiteľov a poskytovateľov.

V poobednom bloku sme sa venovali praktickým workshopom s možnosťami vyskúšať si výrobu ekokozmetiky s Jankou Havrila (Híling), ekologických adventných kalednárov s Danou Bardonovou a Janou Ďurovou (CEVEV Malá líška), či zažiť simuláciu mestského participatívneho rozpočtu pri hre Nie je mesto ako mesto, ktorou účastníkov previedla Kvetoslava Rábelyová (ÚBBSK). „Workshopy boli tiež veľmi zaujímavé, ja osobne hodnotím výrobu ekokozmetiky ako veľmi podarený a príjemný workshop“, dozvedeli sme sa zo spätnej väzby.

Autorka článku: Dorota Vrbjarová Martincová

Podobné články