Rok v Ekozáhradke MŠ Malý Lapáš

OZ Lapášik sa zameriava na environmentálnu výchovu detí cielene, dôkazom čoho je , že v roku 2022 bola v areály MŠ vybudovaná Ekozáhradka s prvkami ako „Motýlí záhon“, „Včelí bufet“, „Vyvýšené záhony“, „Senzorický chodník“ a drevené prvky. Srdce Ekozáhradky tvorí Ekoučebňa vybudovaná vďaka podpore Environmentálneho fondu formou dotácie v rámci Zeleného vzdelávacieho fondu.

S aktivitami environmentálnej výchovy sme pokračovali aj v roku 2023. Hneď s príchodom jari si deti v Materskej škole mohli zážitkovou formou vyskúšať pestovanie hrášku, naučiť sa o dôležitosti dažďovej vody, spoznávať hmyz. Dobudovanie záhrady pokračovalo realizáciou projektu “Príroda okolo nás a my v nej – II. Etapa”, kedy boli do záhrady dokúpené Včielky samotárky, okrem toho boli vybudované drevené náučné prvky zamerané na tradičné témy ale aj témy poznania miestnej krajiny. Zážitkové vzdelávanie o biodiverzite doplnili 2 exteriérové pexesá, kde si deti hravou formou zapamätajú jednotlivé rastliny, resp. živočíchov  - flóru a fuanu v regióne Dolná Nitra. Posledným prvkom je náučný panel – hra puzzle, kde sa najmenšie deti  oboznámia s  poľnohospodárskym a vinohradníckym rázom krajiny. Poslednou riešenou oblasťou je neustály problém obce s nadmerným vytváraním odpadu, jeho triedením a nakladaním s ním. Deti tak nenásilnou formou budú spájať rôzne typy odpadov so správnym spôsobom ich roztriedenia a naloženia s nimi s cieľom získať tieto návyky už v detskom veku a preniesť ich do rodín.

Jeseň v Ekozáhradke spestrilo podujatie, na ktorom sa deti oboznámili s témami lesnej pedagogiky a rodičia pomohli upraviť okolie prvkov.

Tešíme sa, aké ďalšie zaujímavé aktivity nám prinesie rok 2024!

 

                                                                                                OZ Lapášik, Malý Lapáš

Podobné články