Enviroprojekt 2022

Realizácia rozvojového projektu zameraného na rozvoj environmentálnej výchovy „ENVIROPROJEKT 2022“ “ financovaný z MŠVVaŠ SR

Téma projektu: Prírodné a kultúrne dedičstvo v okolí školy

Názov projektu : Prírodná stavba ako kultúrne dedičstvo 

Naša škola je zapojená do  programu Zelená škola. Je držiteľkou medzinárodného certifikátu vo viacerých témach programu.  Škola si vybudovala vlastnú, certifikovanú Záhradu, ktorá učí, s prvkami vonkajšieho učenia. Chýbala nám ekoučebňa, ktorá by nám umožnila pobyt a vzdelávanie počas celého roka, za každého počasia. Ekoučebňa bude slúžiť ako čitáreň, pozorovateľňa, prírodné laboratórium, miesto na konanie workshopov. Ako komunitné miesto bude využívaná na oddychovo-relaxačné aktivity.

 

Cieľom projektu bolo vytvoriť prírodnú ekoučebňu pre účely celoročného vzdelávania vonku, za každého počasia. Do realizácie prírodnej stavby zapojiť deti, učiteľov, rodičov, priateľov školy , mladých ľudí s mentálnym postihnutím  zo Združenia na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v Komárne. Ukázať čo najširší pohľad na stavbu, oživiť tradičné stavebné remeslo  z prírodných materiálov- slamené bloky, drevo, hlina-  a poukázať ich vplyv na životné prostredie.

Konštrukcia stavby je zo smrekového dreva, steny altánku slúžia ako ukážky spôsobov  použitia prírodných materiálov , z ktorých stavali naši predkovia –kotovica, šťuchaná slama,  hlina- slama, nabíjaná hlina. Na betónové steny sa pripevnilo pletivo a omietlo sa  hlinenou omietkou. Vrch stavby bude tvoriť zelená strecha.  Výsadba rastlín je naplánovaná na jar 2023. Celé dielo bolo realizované pod odborným vedením skúseného prírodného staviteľa p. Juraja Lazara.

Pridanou hodnotou  stavby sú spoločenské a sociálne benefity, ktoré tvorili celkový zámer nášho projektu:  pozitívny vplyv prírodného prostredia na psychickú pohodu, včleňovanie sa do skupiny prostredníctvom spoločnej činnosti, rozvoj komunikácie a zlepšovanie vzťahov v rámci komunity. Environmentálny postoj mladých ľudí k životnému prostrediu  posilňuje vlastná tvorba okolia, na ktorej sa spolupodieľali v tomto projekte rôznorodé skupiny.

Viac:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.568135345317760&type=3

Podobné články