ECO-FRIENDLY GASTRONÓMIA

Aj u nás na Strednej odbornej škole ekonomiky, hotelierstva a služieb Jána Andraščíka v Bardejove si uvedomujeme potrebu intenzívnejšej osvety a environmentálnej výchovy a vzdelávania.

Vďaka Environmentálnemu fondu, ktorý sa rozhodol podporiť náš projekt ECO-FRIENDLY GASTRONÓMIA, sme dostali "ZELENÚ" pre realizáciu nášho vzorového  modelu cirkulárnej ekonomiky v oblasti gastronómie. Postupne sme si zadovážili fóliovník, vyvýšené záhony, retenčné nádoby na dažďovú vodu, kompostéry, ale aj  systém na solárne zavlažovanie.

V spolupráci s Branislavom Moňokom z organizácie Priatelia Zeme -SPZ sa nám podarilo zorganizovať prednášku o kompostovaní, na ktorej sa naši študenti, ale aj záujemcovia zo širokej verejnosti mohli dozvedieť zaujímavé fakty o tom, čo vlastne kompostovanie je a ako zvýšiť kvalitu pôdy prirodzeným spôsobom bez použitia umelých prípravkov.

V rámci predmetu biológia a odborných predmetov sa žiaci teoreticky, ale aj prakticky oboznamujú s možnosťami spracovania biologicky rozložiteľného odpadu  (kompostovanie, vyvýšené záhony). Žiaci sa učia pracovať s rôznymi druhmi kompostérov (elektrický, vermikomposter, záhradný a pod.), spoznávajú výhody, nevýhody
a limity každého z nich a zároveň sa učia ďalej využívať produkty týchto kompostérov - kompost, hnojivo – výluh z  vermikompostu, vyvýšené záhony,  v ktorých si dopestujú rôzne druhy zeleniny, ktoré opäť využijú v školských dielňach pri príprave jedál. Takto žiaci pochopia princíp pestovania bioproduktov a fungovania cirkulárnej ekonomiky (jej výhody - ekologické,ekonomické, ale aj zdravotné).

V spolupráci so žiakmi sme nakoniec vytvorili ilustrovaný e-book  o vermikompostovaní a infografiku na tému cirkulárna ekonomika, ktoré sprístupňujeme širokej verejnosti na stránke školy a prezentačných  a vzdelávacích aktivitách školy pre širokú verejnosť.

Podobné články