Zvýšenie biodiverzity v školskej záhrade v Badíne

Základná škola s materskou školou v Badíne je známa netradičnými záhradnými prvkami, ktoré sú určené pre oddych aj ako názorné pomôcky pri vyučovaní. V areáli školy nájdete slameno-hlinený domček so zelenou strechou, podzemný telefón, bezzásahovú zónu, dažďovú záhradu, pocitový vejár a iné.

Vďaka Zelenému vzdelávaciemu fondu získala škola finančné prostriedky na realizáciu ďalších prvkov.

Vŕbový tunel bude slúžiť žiakom ako úkryt pred slnkom. Svoje využitie nájde aj vo vyučovaní, pri pozorovaní výskytu drobných živočíchov. Bohaté prírastky vŕbových konárov budú vhodným mulčovacím materiálom a šikovné ruky žiakov ich využijú aj na výrobu dekoratívnych predmetov.

Tunel je vybudovaný v blízkosti vonkajšej učebne, čím sa zvyšuje možnosť jeho využívania.

 

Kvitnúce kríky a trvalky pre opeľovače boli umiestnené tak, aby potešili oko každého, kto zavíta do školy a slúžili ako zdroj potravy pre opeľovače. Škola doteraz nemala kompaktný kvetinový záhon. Výsadbou viac než 70 kusov trvaliek, sme získali priestor bohatý na druhovú výsadbu, s rešpektovaním rozdielneho času kvitnutia, čo je pre opeľovače veľmi dôležitý faktor.

Ovocné kríky lemujú hlavný vstup do areálu školy. Pri výbere bol zohľadnený čas dozrievania plodov. Žiaci si tak budú môcť ešte pred odchodom na letné prázdniny pochutnať na plodoch zemolezu kamčatského a skorej odrode muchovníka. Septembrový štart v ďalšom školskom roku im spríjemní chuť arónie, viniča a kustovnice čínskej.

Celú výsadbu je potrebné intenzívne polievať, hlavne v prvom roku a k tomu poslúžia veľkoobjemové sudy pre zber dažďovej vody.

Vďaka získaniu finančných prostriedkov zo Zeleného vzdelávacieho fondu sa areál Základnej školy s materskou školou v Badíne postupne premieňa na oázu pestrých farieb, nových úkrytov pre živočíchy a ponúka nové možnosti zážitkovej výučby.

 

Podobné články